Anders denken: Wat je ook denkt, denk het tegenovergestelde

Arden.gifAl eerder is op 1minutemanager een citaat gebruikt van de Britse auteur-reclamegoeroe Paul Arden, voormalig topman bij het (ooit?) toonaangevende reclamebureau Saatchi & Saatchi. Enkele jaren geleden verscheen van hem 'It's not how good you are, it's how good you want to be', inmiddels een wereldwijde bestseller. Met 'Whatever you think, think the opposite' gooit hij wederom wat kooltjes op het vuur. Denk vooral anders, dat is zijn uitgangspunt, want dat brengt je in het (zaken)leven verder.

v.m.  de aandacht van DWDD voor het overlijden van Steve Jobs en andersdenkenden, een herplaatsing van een artikel uit 2006, dat momenteel veel bezocht wordt op de site)

Paul Arden is een handige man. Zijn boek 'Whatever you think, think the opposite' is een mix van plaatjes, statements en ideeën. Slim en handig in elkaar gezet, vooral niet te ingewikkeld gemaakt en dus zeer snel en makkelijk consumeerbaar. Zoals het een reclameman betaamt, zullen we maar denken. Het boek leest binnen een kwartiertje uit. Soms denk ik dan wel eens: 'hoe ver moet de versimpeling van het managementvak nog doorgaan. Is Dick Bruna de laatste halte?'. Overigens nog niet eens zo'n gekke gedachte, want zo'n jaar of vier geleden introduceerde de overheid (VVD?) het 'Jip en Janneke'-taalgebruik.

Terug naar Paul Arden. Arden is een gewiekst zakenman en zijn boeken zijn daarvan een spiegel. Je hoort hem denken: 'managers lezen toch niet, dus ik schrijf lekker een dun boekje.' Neemt niet weg dat zijn boodschap helder en duidelijk overkomt. Kijk eens anders naar dingen, het brengt je wellicht een stuk verder. Durf anders te denken en te kijken. Leer te zien op een manier die patronen doorbreekt. Kortom: 'The world is what YOU think of it. So think of it differently and your life will change.' Kortom, ook aan platitudes geen gebrek.

Toch biedt het boek van Arden veel meer dan alleen maar ergernis. Het kan wel degelijk een inspiratiebron of een bron van bevestiging zijn voor andersdenkenden, of voor mensen die er aan toe zijn eens anders te GAAN denken. Het boek kan inspireren en motiveren andere besluiten te nemen dan die voor de hand liggen. Een kritiek punt is dan natuurlijk wel in welke business je je bevindt. In de reclamewereld is anders denken een randvoorwaarde om te kunnen overleven. Het is een ideeën-industrie die leeft van de inspiratie van kunstenaars, musici, vormgevers e.d. Maar om nu tegendraads te gaan denken bij het verstrekken van hypotheken, als begrafenisondernemer of bij het aanhouden van verdachten? Het zou een verademing kunnen zijn en er is een enorme behoefte aan in Nederland, dat weet ik zeker. Maar om het hier ook van de grond te krijgen? Ik geef het u te doen.

Voor veel lezers zal Arden een inspiratiebron kunnen zijn gebaande paden eens te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. Door zijn commerciële, maar zeker ook slimme en aansprekende aanpak, slaagt hij daar waarschijnlijk wonderwel in. Zijn boek zal creatievelingen of hen die zich hier graag mee associëren aanspreken. Maar hebben zij het nodig? Juist zij die het boek nodig hebben, de niet-creatievelingen, zullen het boek waarschijnlijk links laten liggen en het een verzameling open deuren vinden. En dat is jammer, want juist de open geest zal veel aan het boek hebben.

Persoonlijk vond ik het boek van Arden vooral een steun in de rug. Met een aantal van mijn activiteiten ben ik tenslotte behoorlijk anders bezig dan de adviesmarkt accepteert (Management Games, Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap, professor penalty) en dat wordt zeker niet door iedereen op prijs gesteld. Doe maar gewoon dan doe je tenslotte in Nederland al meer dan gek genoeg. Fijn om dan in Ardens boek te lezen dat het succes voor andersdenkenden rond het 45e levensjaar komt.

Ook: is creativiteit bij managers wel noodzakelijk?

  • 1minutemanager score:
    ster sterster

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

1minuteManager » Blog Archive » The Godfather, part IV
[...] Ook leuk: denk altijd het tegenovergestelde [...]
Boom
Nog leuker: geloof niet alles wat je zelf denkt!
bram
denk altijd het tegenovergestelde […]

geloof niet alles wat je zelf denkt!

probeer het eens uit.
Tom Peters: Afwijkend gedrag? Goede manager!
[...] Lees ook: Anders denken, wat je ook denkt, denk het tegenovergestelde [...]