Actueel: Koplopers in de zorg

Koplopers in de zorg

Koplopers in de zorg

De Nederlandse gezondheidszorg komt de laatste jaren bijna per definitie slecht in het nieuws. Incidenten domineren de beeldvorming en in de media worden vooral polariserende discussies gevoerd. De zorginstellingen en de mensen die er werken liggen continu onder vuur. Het is de vraag of dat terecht is, want er zijn natuurlijk ook voldoende succesverhalen te vertellen. Er is echter een klimaat ontstaan waarin maar weinig aandacht bestaat voor de positieve verhalen die er te vertellen zijn. Toch zijn die er genoeg…en dat is de essentie van het onlangs verschenen boek: Koplopers in de zorg van auteurs Jaap-Jan Brouwer en Giedo van der Zwan.

Toen de auteurs van dit boek in 2011 startten met dit ‘Koplopersproject’ waren zij dan vooral gemotiveerd om voor de verandering de succesverhalen binnen de zorg een podium te bieden. Daartoe beschrijven zij 50 organisaties uit 7 zorgsectoren. Zorgbestuurders uit de gehandicaptenzorg, GGZ, jeugdzorg, organisaties voor maatschappelijke ondersteuning, organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg, ziekenhuizen en ook organisaties uit de life science & health industrie vertellen over hun aanpak bij de behaalde successen.

De auteurs hebben de koplopers geobserveerd en geven de lezer houvast bij het interpreteren van de successen met de introductie van uitvoerig beschreven succesfactoren. De vorm die zij hierbij gekozen hebben is zeker voor de gekozen sector zowel verrassend als vernieuwend, want het geheel ademt de sfeer van een goed verzorgd koffietafelboek met inhoud.

Het boek zal de negatieve spiraal waarin de zorg terecht is gekomen wellicht niet kunnen keren, dat moet de sector zelf zien te bewerkstelligen. Maar het biedt wel enig tegenwicht aan de almaar doorgaande negatieve beeldvorming over de zorgsector. En steekt de vele duizenden goedwillenden en hard werkenden in de sector een hart onder de riem. Het laat zien: wat werkt wel. Dat is een geluid dat ook wel eens gehoord mag worden. Voor wie kritische verhalen over de zorg wil lezen adviseer ik de krant van morgen te kopen, wie een ander geluid wil lezen is hier wel aan het juiste adres.

Auteur Jaap Jan Brouwer ken ik  sinds midden jaren negentig, toen hij zich ook al voornamelijk bezighield met advisering in de gezondheidszorg. Daarnaast heeft hij de laatste jaren veel gepubliceerd over de relatie tussen strategie-ontwikkeling en oorlogsvoering en over de verschillen tussen Angelsaksisch en Rijnlands organiseren. Samen met co-auteur Giedo van der Zwan is hij  oprichter van Koplopers in de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *