Huntelaar, Kuijt, Van Nistelrooij of Vennegoor?

Van Basten heeft het maar moeilijk. Vier goede spitsen, het is een luxe probleem. Is het echter verstandig alleen uit te gaan van een indruk die wordt gemaakt op een training, op ervaring of resultaten uit het verleden? Strafschop.nl pleit nadrukkelijk voor de jonge Huntelaar!

Het is een typisch Nederlandse discussie. Een spits moet niet alleen doelpunten maken, maar ook 'meevoetballen'. Dat betekent mee verdedigen, het spel verdelen, kaatsen, aanspeelbaar zijn en zowel voor, achter als midden te vinden zijn (lees: Feyenoord spits Dirk Kuijt). Als het zou mogen, zou de spits ook nog moeten kunnen keepen. Gek dat je dit soort discussies nooit leest in Duitsland, waar ze toch een naam hoog hebben te houden met hun spitsen (Rummenigge, Klinsmann, Voeller, Klose, et cetera). Neem Gerd Mueller, de beste afmaker (en dus spits, waarvoor sta je er anders?) ooit. Heeft u die ooit zien mee verdedigen? Of het spel zien maken? Toch kan het succes van het Duitse team in de periode 1970-1974 voor een groot deel op zijn conto worden geschreven. Hij scoorde vrijwel alle (frommel)doelpunten. Is dat een probleem? (foto: nieuwe Oranje shirt uit)

Natuurlijk, een breekijzer is handig. Dat pleit voor Vennegoor. Een dubbele bezetting pleit voor Kuyt, want dat is naast Castelen de enige die echt op rechts kan worden ingezet. Waarmee direct duidelijk is dat Van Persie, Robben en Castelen zeker zijn van selectie. En Van Nistelrooij lijkt sowieso zeker te zijn, na vaste spits geweest te zijn gedurende de gehele kwalificatie.

Maar wie laat een spits die in een seizoen 50 doelpunten maakt thuis? Alleen Nederlandse bondscoaches, en daarmee vergeten we dat in het internationale voetbal een 1-0 door een spits die je de hele wedstrijd niet hebt gezien, toch echt nog steeds als een overwinning wordt gezien.

Nederlandse spiten moeten alles kunnen. Dat is een vergelijkbaar probleeem als een directeur die meent alles zelf te moeten doen, omdat de rest het niet kan. De valkuil van alle managers: van acquireren tot kopiëren, alles in eigen hand houden. Nee. Keuzes maken en doen waar je goed in bent, dat is van belang! Dus:

Huntelaar naar Leipzig!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
Auteur
Voor een reaktie op het selectiebeleid van Marco van Basten en de niet selectie van Klaas-Jan Huntelaar, zie de dochtersite van 1minutemanager www.strafschop.nl
1minuteManager » Blog Archive » Bondscoach Marco van Basten: Waar gaat het goed/fout?
[...] Bondscoach Marco van Basten: Waar gaat het goed/fout? Het Nederlands elftal maakt zich in een gespannen sfeer op voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Albanië. Topspelers als Van Nistelrooij en Van Bommel zijn gepasseerd of hebben bedankt, terwijl hun vervangers (Huntelaar; Sneijder) zijn geblesseerd. Terwijl bondscoach Van Basten krampachtig blijft proberen integer over te komen wordt door spelers zwaar geschut in stelling gebracht: van ‘ik mag je’-selectiemethoden tot een weigering ooit nog onder de huidige bondscoach te spelen. Waar gaat het fout en welke veranderingen in de leiderschapsstijl van Van Basten zijn nodig? if(typeof(adlink_randomnumber)=="undefined"){var adlink_randomnumber=Math.floor(Math.random()*10000000000)} document.write(''); [...]
Bondscoach Marco van Basten: Waar gaat het goed/fout?
[...] als Van Nistelrooij en Van Bommel zijn gepasseerd of hebben bedankt, terwijl hun vervangers (Huntelaar; Sneijder) zijn geblesseerd. Terwijl bondscoach Van Basten krampachtig blijft proberen integer over [...]