Normen en (meet) waarden bij de makelaar

Stel u koopt een vliegticket naar India. Tijdens de vlucht ontdekt u dat u moet uitstappen in Teheran. Jammer voor u, u kunt niet klagen en u krijgt uw geld niet terug. De vlucht is gewoon met 33% ingekort. Een belachelijk voorbeeld? Nee hoor, bij makelaars gaat het er zo blijkbaar dagelijks aan toe. Een en dezelfde woningen wordt binnen enkele jaren verkocht met compleet uiteenlopende vierkante meters, soms met wel 33% verschil. Wanneer gaan makelaars eindelijk eens voldoen aan de regels van behoorlijk bestuur, governance en compliance? En wanneer worden markt en overheid eindelijk eens wakker en accepteren zij deze handelswijze niet meer?

Het was eigenlijk wel een grappig, maar ook ontluisterend, bericht op teletekst en planet internet vandaag. De Vereniging Eigen Huis heeft ontdekt dat makelaars zich niet houden aan de 'adviesnormen' voor het opmeten van woonoppervlaktes (daar zijn het tenslotte adviesnormen voor.....die stellen dus helemaal niets voor!) Daardoor wordt de effectieve woonruimte van een te verkopen huis vaak groter voorgespiegeld dan volgens de normen zou mogen. Volgens de Vereniging Eigen Huis komt het regelmatig voor dat bergingen, balkons en zelfs garages bij de aantallen vierkante meters woonoppervlak worden opgeteld. Die extra vierkante meters leiden logischerwijs tot een hoge vraagprijs. Verkoper blij, makelaar blij, maar hoe zit dat met de koper?
Identieke woningen worden op makelaar-sites met verschillende woonoppervlaktes aangeboden. De koper krijgt minder vierkante meters woonoppervlak dan waarvoor wordt betaalt. Makelaars komen volgens Eigen Huis hiermee weg, omdat makelaars-verenigingen de normen voor het berekenen van woon-oppervlaktes niet dwingend voorschrijven. Wist u dat? Of nam u aan dat zoiets basaals wel goed zou zijn geregeld door een beroepsvereniging? Kort even naar twee voorbeelden kijken:

Voorbeeld 1: een studio-appartement in Leiden dat drie keer met verschillende woon-oppervlaktes is verkocht, groeide in drie jaar tijd van 41 naar 54 vierkante meter. (N.B. bij een ééngezinswoning is vergroting van het oppervlak door een verbouwing wel mogelijk, bij een appartement in een flatgebouw niet!)

Voorbeeld 2: een Amersfoortse makelaar biedt in 2005 een appartement te koop aan met een woonoppervlak van 60 vierkante meter. Het jaar daarvoor bedroeg het woonoppervlak van dezelfde woning, volgens een andere verkopende makelaar, 95 vierkante meter.

Eigen Huis stelt dat dergelijke verschillen niet zijn af te doen als 'meetafwijkingen'. Hier is sprake van een onjuiste voorstelling van zaken waarbij de woningzoeker wordt misleid.De makelaars en hun verenigingen floreren dus dankzij normen en richtlijnen die niets voorstellen. Ondertussen worden kopers om de tuin geleid met informatie die niets waard is, maar hen wel geld kost!

De Vereniging Eigen Huis roept de Makelaars-verenigingen NVM, VBO en LMV op zo snel mogelijk te komen tot eenduidige richtlijnen voor het meten van de woon-oppervlakte en deze verplichtend op te leggen aan de aangesloten makelaars. Je zou denken dat men deze richtlijnen allang had, want het lijkt mijns inziens de basis van het vak te zijn. Overigens, mocht u ontdekken dat u minder meters heeft gekocht dan gedacht, dan heeft u amper mogelijkheden uw recht te halen. In het koopcontract staat namelijk een bepaling dat partijen elkaar niet zullen aanspreken om vierkante meters die teveel of te weinig geleverd zijn. Dat gat is dus in ieder geval wel goed gedicht door de beroepsvereniging van makelaars!Kortom, opletten als u een huis koopt. Een meetlint kost u € 1,-- en kan u vele tienduizenden euro's besparen. Tip:

1) meet zelf op

2) vraag aan de verkopende partij wat is meegenomen in de bepaling van vierkante meters

3) teken geen enkel contract waarin een bepaling van te weinig geleverde vierkante meters is opgenomen! Lees ook: Op stap met de makelaar

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Jansen
"Overigens, mocht u ontdekken dat u minder meters heeft gekocht dan gedacht, dan heeft u amper mogelijkheden uw recht te halen. In het koopcontract staat namelijk een bepaling dat partijen elkaar niet zullen aanspreken om vierkante meters die teveel of te weinig geleverd zijn"

zie: artikel 7:17 zesde lid. Bugerlijk wetboek, daar in staat dat:

Bij koop van een onroerende zaak wordt de vermelding van de oppervlakte vermoed als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de zaak daaraan behoeft te voldoen.

Dus eerst de wet lezen voor dat u wat schrijft, staat heel stom.

"De Vereniging Eigen Huis roept de Makelaars-verenigingen NVM, VBO en LMV op zo snel mogelijk te komen tot éénduidige richtlijnen voor het meten van de woonoppervlakte en deze verplichtend op te leggen aan de aangesloten makelaars."

Zie NEN 2580.

Dus die richtlijnen zijn er al lang!

Als u in het vervolg naar een deskundige makelaar gaat, dan heeft waar voor uw geld en kennis van zaken en geen problemen achteraf.

Tenminste zij die bereid zijn te luisteren!
Gyuri Vergouw
Auteur
Ha Jan,

Of je waar voor je geld krijgt is dus maar helemaal de vraag. Koop je nu een huis van 60 of van 90 vierkante meter? Als de wet dat bedoelt, hoeft het niet in de wet ter staan, want dan mag het ook als 200 vierkante meter worden verkocht. Oppervlakte als aanduiding is prima, maar misleiding daarentegen is wederom strafbaar. Een deskundige makelaar weet wat hij/zij opmeet en geeft op juiste wijze aan de koper weer wat hij koopt. Als er dan al dusdanig heldere richtlijnen zijn, waarom pakt de ene makelaar dan de garage, opslagruimte, fietsbox bij de vierkante 'woon'meters, en de andere niet? Dat lijkt mij met elkaar in conflict te zijn? Welke van de twee is dan deskundig?
Als je het niet erg vindt, zoek ik het inmiddels toch liever allemaal zelf uit dan dat ik dit soort zaken in handen van een makelaar geef. Iemand die ik dik moet betalen mij goed te informeren. Verder kan ik kopers alleen maar adviseren gewoon zelf te meten en je niet blind te staren op vierkante meters. Geef bij uw zoekopdracht dus maar gewoon ruim de vierkante meters op, zoiets van tussen de 70 en 250 vierkante meter. Je weet tenslotte maar nooit wie heeft opgemeten!

vriendelijke groet,

Gyuri
Pietje
Wat is dit een belachelijk artikel. Al heb je geen verstand van makelaardij hou dan ook gewoon je mond! Dit is weer een duidelijk geval van mensen die onbekwaam zijn.

Al wil je zeker van je zaak neem dan een aankoopmakelaar.
Gyuri Vergouw
Dag Pietje,
Opmerkelijk dat je anoniem reageert zonder geldig e-mail adres of website. Waar ben je bang voor? De waarheid? Normaliter verwijder ik alle anonieme reacties, maar jouw reaktie is een prima gelegenheid dit weer eens aan de lezers te melden. Kritiek prima, maar wel gefundeerd en met naam en toenaam. Zo is het wel erg makkelijk allemaal. Of ga je me vertellen dat alle makelaars exact dezelfde meetgegevens weergeven. Nou, dan zou ik als ik jou was toch maar eens wat onderzoekjes over dit onderwerp gaan lezen en de oogkleppen afwerpen. En wat kritischer zijn over de eigen beroepsgroep, dat lijkt mij ook geen kwaad kunnen in jouw geval. Gyuri
Bronsvoord Makelaars Deventer
Ik zal u het geheim van de groeiende en slinkende woningen ontsluieren.

Aangezien Nederland vol staat met "13 in een dozijn huizen", al dan niet in de vorm van rijtjeshuizen dan wel in de vorm van eentonige appartementen, wordt vaak de inhoud en m2 overgenomen vanuit een archief met woningtransacties. Hierbij wordt gamakshalve gekeken naar het huis of appartement van de buren. Op het moment dat een makelaar bij in verkoopname zegt dat de veronderstelde meters niet kloppen volgt meestal het navolgende commentaar:

"Ja maar dan zou ons huis kleiner zijn dan dat van de buren!"

Toegegeven dit staat een beetje raar in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Funda. Een huis met een op die manier vastgestelde werkelijke grootte krijgt minder aandacht, bezoekers en gegadigden dan het huis met de inmiddels voor waar aangenomen historische vermeldingen.