Recensie: Fela! – The Musical, Carré, Amsterdam

Fela Kuti, The Musical

Er moet normaliter heel wat gebeuren wil ik naar een musical gaan. het is gewoonweg niet mijn kunstvorm. Voor Fela!, de musical over het leven van de koning van de Afrobeat Fela Anikulapo-Kuti, maak ik graag een uitzondering. Het onverwachte succes van de musical in New York, waar het eerst off-Broadway werd gespeeld en snel daarna promoveerde naar het veel grotere Broadway, heeft er toe bijgedragen dat Fela! nu een van de topacts van het Holland Festival genoemd mag worden.
Om maar direct met de deur in huis te vallen, met Fela! heeft het Holland Festival een succesnummer zonder weerga binnengehaald. Gedurende bijna 3 uur wordt het publiek een swingende avond geboden van een niveau dat zelden in Amsterdam te zien zal zijn geweest. Al bij binnenkomst wordt het publiek ontvangen met onvervalste Afrobeat, gespeeld door een prima band onder leiding van Jordan McLean, bekend van de New Yorkse Afrobeat groep Antibalas. Voor Amsterdam is de samenstelling van de band anders dan in New York of Londen, maar een kniesoor die er op let want er wordt van begin tot eind geweldig gemusiceerd.

De musical bestaat uit twee zeer verschillende onderdelen, die door een pauze van elkaar worden gescheiden. Het eerste deel is vrolijk en onvervalste show en Afrobeat-muziek. Voor de choreografie kreeg Bill T. Jones een Tony Award en dat is meer dan terecht. Zonder het ensemble plat te instrueren met synchroondansen wordt perfect bij de muziek gedanst. Zeer herkenbaar zijn de bewegingen van de danseressen, mede ook omdat de zonen van Fela, Femi en Seun, inmiddels ook met vergelijkbare ensembles de wereld veroveren. Het tweede deel gaat over de onderdrukking door de regering waar Fela Kuti mee te maken kreeg, hetgeen uiteindelijk zelfs leidde tot de moord op zijn moeder. Zware kost, soms een beetje over the top, maar wel passend binnen het geheel en met een duidelijke boodschap aan de wereld.

Een speciale vermelding voor hoofdrolspeler Sahr Ngaujah, een man uit Sierra Leone die jarenlang in Amsterdam heeft gestudeerd en voor zijn rol een Tony Award-nominatie heeft gekregen. Ik vraag mij af waarom hij deze niet heeft gewonnen, hij speelt Fela Kuti namelijk op werkelijk formidabele wijze. Alleen daarvoor mag u al naar Carré snellen.

Als alle musicals waren als Fela! was ik een groot fan en niet weg te slaan bij de podia waar ze worden opgevoerd. Fela! swingt als een gek, is een spektakel van de bovenste plan en het gaat ook nog ergens over: een man die vecht tegen onrecht, corruptie, machtsmisbruik. Heden ten dage is dat het profiel van een ideale corporate governance officer. Toentertijd, en wellicht ook nu nog, beland je er voor in de gevangenis en word je in elkaar geslagen, een lot dat Fela onvoorstelbaar vaak is overkomen.

Fela! is een feest voor oor en oog. Ook ideaal voor mensen die niet van musicals houden! Voor wie een musical echt niet trekt, zoon Femi Kuti speelt op 30 mei in de Amsterdamse Melkweg.

3 thoughts on “Recensie: Fela! – The Musical, Carré, Amsterdam”

A Muschter 10 jaar ago

Beste Gyuri,

Dank voor je recensie, ik heb voor zondag a.s. kaartjes voor de matinee om samen met mijn zoontje van 4! naar deze swingende voorstelling te gaan kijken. Nu maak ik me toch wat zorgen, hoewel we heel vaak naar allerlei, vooral muziek en dansvoorstellingen gaan, weet ik niet zeker of ik er in mijn enthousiasme goed aan doe mijn zoontje mee te nemen, nergens stond een leeftijd vermeld, maar hij is gek op dans en het leek me een fantastische ervaring voor ons, vandaar…
Misschien moet ik alleen de eerste helft gaan kijken, of is dat erg zonde?
Of kan ik hem beter helemaal niet meenemen? Is de tweede helft erg gewelddadig? Ik hoop van je te horen, met vriendelijke groet, Arlette

Gyuri 10 jaar ago

Live recensie: Seun Kuti & Egypt 80, Paradiso, 15-10-2011
Afrobeat is back and you better know it. Vanavond in Paradiso een Fela Kuti memorial avond met o.m. zijn zoon Seun Kuti en veel voormalige bandleden verzameld in Egypt 80. Een stomender afro-beat avond kan je jezelf echt niet toewensen. van Fela’s beroemste hit Zombi tot aan afsluiter You Better Run. Het was powerbeat van begin tot eind, Afrobeat zoals het hoort te klinken. geweldig optreden van Seun Kuti met Egypt 80, die niet alleen in de voetsporen van zijn vader mag staan, maar er nu echt naast mag lopen, 5 sterren,
Gyuri Vergouw

De 12 beste optredens van 2011 – 1 Minute Manager 10 jaar ago

[…] vind je namelijk niet, hoezeer een Nederlands equivalent als Jungle By Night ook zijn best doet. De musical Fela! in Carre was ook van ongekende schoonheid, de organisatie mistte helaas de marketingkracht van Joop van den […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *