Sandy, of hoe overleef ik een orkaan?

De orkaan Sandy raast over het oosten van de Verenigde Staten en dat doet mij denken aan de tijd dat ik zelf in een dergelijke storm terecht ben gekomen. Dan heb je het dus echt over crisismanagement! In augustus 1992 was ik namelijk op vakantie in Miami en logeerde bij een familie met een huis aan de kust. Op gegeven moment werd ik ' s ochtends vroeg wakker door een geluid dat ik totaal niet thuis kon brengen......

Het was het geluid van tape dat werd afgestript om op de ramen te plakken, een fenomeen dat ik toen nog helemaal niet kende. Het was hurricane season en er was een enorme storm op komst, Hurricane Andrew. De familie had 's ochtends vroeg besloten uit het strandhuis te vertrekken naar een tweede huis, iets zuidelijker in de stad.

Aldaar aangekomen bleek de storm iets van richting te zijn veranderd, waardoor we precies boven het krachtigste deel van de storm zouden komen te zitten. Ik schatte de situatie snel in als zeer gevaarlijk, het betreffende gebied ligt namelijk onder zeespiegelniveau en je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er daadwerkelijk 30 meter hoge golven op land zouden zijn aangespoeld. Ik ben toen op zoek gegaan naar een veilige bunker en die bleek in de sporthal van de plaatselijke basketbalvereniging The Cobras te zijn. Het kostte nog heel wat overtuigingskracht om de familie daar naar toe te krijgen.

Nadat de storm 's nachts over het gebied heen was gedenderd, na een bijna absolute stilte voor de storm (in dit geval letterlijk) beukte de storm als de trein tegen het gebouw aan. Tweemaal, want het oog kwam natuurlijk ook nog even over. En dat met ongeveer 230 kilometer per uur, zeg maar gerust windkracht 23 (een code 5 Hurricanne). Het grappige was dat iedereen in de hal heel rustig bleef, dat gaf mij ook een rustig  gevoel. Wellicht was het de aanwezigheid van het Rode Kruis, militairen of wat dan ook. Men was duidelijk wel wat gewend, al was deze sterker en groter dan ooit.

De ochtend erop konden we de schade opmeten. De 5 meter hoge Cobra, symbool van de club, was van het dak af gevallen, bijna alle bomen waren omgevallen en hadden geen bladeren meer, auto's op de kant, aan het strand waren de auto's zelfs gezandstraald (!), de stoplichten lagen op de grond, de elektriciteit was uitgevallen, elektirciteitsdraden lagen her en der spetterend op de grond, en er was geen water. Bijgaand mijn tips:

1. Schat de ernst van de situatie goed in, onderschat NOOIT de kracht van de natuur. Liever overschatten dan onderschatten!
2. Open deur, maar toch.....kies voor je leven en niet voor bezit, en leg dat duidelijk ook uit aan derden die in jouw invloedssfeer zitten....(en dat is niet eens zo makkelijk, weet ik sindsdien uit ervaring; een moeder wilde in huis blijven omdat de spullen anders gejat zouden worden; uiteindelijk mee, huis ernaast kreeg boom dwars door gevel heen).
3. Stuur bericht aan familie in Nederland of elders waar je uithangt, zodat zij zich minder zorgen hoeven maken en je ook weten te vinden na de storm; telefoonverkeer kan ook dagen plat liggen. Leg het uit wat het betekent (N.B. toen waren er nog heel wat minder mobiele telefoons), de afstand maakt dat mensen niet altijd weten hoe ernstig een dergelijke situatie kan zijn.
4. Zorg voor voldoende water, sla voldoende op, in flessen en desnoods in de badkuip. Je kan zo dagen zonder water zitten en uren in rijen moeten staan bij uitdeelpunten...en waar zijn die dan? Want er is geen televisie!.
5. Zorg dat er nog eenvoudig eten in huis is, gedroogd liefs, want koelkast-eten bederft doordat de elektriciteit is uitgevallen en de temperaturen vaak relatief hoog liggen in Hurricane gebieden
6. Zorg dat je voldoende benzine in de auto hebt om gebied eventueel uit te komen voor kortere of langere periode.
7. Zorg altijd voor voldoende alternatieve lichtbronnen, kaarsen, zaklantaarns, accu's en batterijen in  huis, liefst ook radio's op batterijen.
8. Vaak is er 'de avonden en nachten na de storm een avondklok ingesteld. Hou je daaraan, blijf binnen, het kan echt gevaarlijk buiten zijn met plunderaars e.d..

En nu maar hopen dat u het nooit hoeft mee te maken. Hoewel het wel, zoals uit deze posting blijkt, onvergetelijk is geweest. helaas om de verkeerde redenen. Ik heb u in ieder geval gewaarschuwd!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Albert Willem Knop
Lid sinds 2019
Zie ook de site van de Nederlande overheid: http://www.nederlandveilig.nl/noodsituaties/