Strafschoponderzoek in Nederland: Fundamenteel onderzoek, Googleen of Copy/Paste?

strafschop01.jpgAfgelopen vrijdag stond in de Volkskrant een verhaal over het strafschop-syndroom. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ondersteunt Marco van Basten bij het overwinnen van dit syndroom. Uitstekend dat Van Basten hiervoor steun zoekt! Jammer alleen dat de in de krant opgenomen tabellen c.q. statistische informatie vrijwel identiek zijn aan twee tabellen uit mijn nieuwe boek 'De laatste minuut' (pagina 150-151), waarvan exemplaren al vele weken in den lande circuleren. Gezien de vele telefoontjes en mailtjes die ik hierover van lezers kreeg, ik ben tenslotte al sinds 2000 met het 'syndroom' bezig, zie ik mij helaas genoodzaakt hierop publiekelijk te reageren.

In mijn nieuwe boek 'De laatste minuut' ga ik in op 7 mythen die ten aanzien van het Duitse voetbal in Nederland leven. Ik bevestig dan wel ontkracht deze mythen stuk voor stuk door zoveel mogelijk objectieve (lees: statistische) informatie te verzamelen.

Een van de mythen is dat Duitsers beter strafschoppen nemen dan Oranje. In mijn onderzoek heb ik voor dit onderdeel gebruik gemaakt van cijfers van de website rsssf. De gegevens heb ik via Google gevonden en ik heb dit in 'De laatste minuut' keurig aangegeven. Zo ingewikkeld en geheim hoeft het tenslotte nu ook allemaal niet te zijn. De gevonden cijferreeksen heb ik bewerkt zodat ze leesbaarder worden. Daartoe heb ik alleen die landen opgenomen, die minimaal 5 strafschoppenseries tijdens WK, EK of Copa America hebben afgewerkt. De RUG gebruikt hetzelfde criterium. Uit een kort telefonisch gesprek met Poul Anema, de journalist van het verhaal, is mij gebleken dat de onderzoekers het als eigen materiaal hebben aangeleverd. Dat is natuurlijk mogelijk. Laten we het daarom met betrekking tot de stats maar houden bij een vorm van synchroniciteit tussen de RUG en ondergetekende.  

Maar nu ik het toch over het RUG-onderzoek heb......

Erger vind ik dat de onderzoekers de penaltyreeks tegen de Zweden als uitgangspunt voor hun adviezen aan Van Basten nemen. De Zweden staan nou niet direct bekend als grootheden als het op strafschoppen nemen aankomt (tweemaal in WK en EK, score 50%). En....de Zweden train(d)en er in 2004 OOK niet op. Na de shoot out tegen Oranje in 2004 bekende een van de missende Zweden al sinds zijn jeugd geen penalty meer te hebben genomen. Zie hiertoe ook de rubriek penalty's EK 2004 op de strafschop.nl website.

Tja. Op deze manier wint alleen maar de slechtste van de op een na slechtste. Zorgelijk. De onderzoekers hadden natuurlijk de Duitsers of Tsjechen als ijkpunt moeten nemen, de beste strafschopnemers ter wereld. Wilt u daarom echt de laatste info op het gebied van strafschoppen, blijf dan de Strafschop-site lezen. Of koop 'De laatste minuut'. Daarin staat namelijk niet alleen wat de cijfers met betrekking tot strafschoppen (en andere gegevens) zijn, maar ook hoe Oranje deze cijfers kan ombuigen naar eigen voordeel. Van Basten had zich dus voor ongeveer € 30,-- met 'De Strafschop' en 'De laatste minuut' zelf kunnen inlezen in deze boeiende materie.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem Mastenbroek
Lid sinds 2019
Toen ik het artikel las in de Volkskrant was mijn eerste reactie "Dat verhaal ben ik eerder tegengekomen. Over het penalty-syndroom begon Gyuri Vergouw al jaren geleden interessante gegevens te publiceren (bijv.: http://www.managementsite.net/content/articles/233/233.asp ). Hij is daarmee doorgegaan tot de dag van vandaag op www.strafschop.nl en in zijn recente boek "De laatste minuut". Men is kennelijk deze gegeven ook gaan gebruiken. Doe het dan wel goed! Zie hierboven Vergouws opmerkingen over de penalties van Zweden. Vergouw staat niet voor niets bekend als Professor Penalty.
Wim de Groot
Hallo Gyuri,

Het is vooral de sfeer van geheimzinnigheid van Marco van Basten en de RUG rond het strafschoppenonderzoek die mij niet aanstaat. De bondscoach had in alle openheid contact moeten zoeken met degene die de afgelopen vijf jaar baanbrekend werk heeft verricht op dit gebied. Maar het kleeft een beetje aan Marco, dat achterbakse.

Laat je niet uit het veld slaan.

Wim
Gyuri Vergouw
Auteur
Ha Willen en Wim,

Dank voor de support. Uitgangspunt blijft voor mij altijd dat ik heel graag wil dat Oranje wereldkampioen wordt, daar zit voor mij 100% de drive. Verder gun ik iedereen z'n eigen aanpak. Maar ik zag ook de zwakte in de aanpak van de RUG en dat is natuurlijk mijn eer te na. Ik kan alleen maar blij zijn dat de zaken nu in ieder geval, zeker voor wat betreft strafschoppen, iets professioneler worden aangepakt dan onder Hiddink, Rijkaard, Van Gaal en Advocaat. Die lijken eerst met Oranje 1992, 1996 (Ajax), 1998 en 2000 (Oranje) te hebben geleerd hoe het niet moet, om dan met andere landen (Korea, Australie) wel te gaan trainen op strafschoppen! In mijn nieuwe onderzoeken heb ik weer veel interessante zaken ontdekt die het Nederlandse voetbal verder kunnen helpen, want er is meer nodoig om te winnen dan alleen op strafschoppen trainen. Voor mijn concurrentie-analyse van de Duitsers is ook al interesse getoond door de universitaire wereld. Al zou dat mijn, overigens niet gezochte, enige rol zijn, dan kan ik daar zeker vrede mee hebben! Het feit dat ik nu niet ben opgenomen in het adviesbestand van Van Basten biedt in mijn ogen overigens ook een HEEL groot voordeel. Ik hoef niet geheimzinnig te doen en kan onafhankelijk blijven berichten en kritisch zijn over ontwikkelingen rondom Oranje. Met als doel: wereldtitel met voetbal waar we trots op kunnen zijn. En die onafhankelijkheid is een heerlijk gevoel!
1minuteManager » Blog Archive » Bondscoach Marco van Basten: Waar gaat het goed/fout?
[...] Kortom, Van Basten heeft goede kwaliteiten, maar moet ook nog veel leren. Door de wol geverfde coaches als Hiddink en Beenhakker zouden veel van de fouten die van Van Basten nu maakt, niet meer maken. Dat heeft vooral te maken met ervaring op topniveau. Van Basten is jong en zeer snel bondscoach geworden. Hierin is hij vergelijkbaar met Frank Rijkaard, die bondscoach was tijden het EK 2000. Van Basten mag, net als Frank Rijkaard, het vak van trainer leren als bondscoach. Ook Rijkaard maakt beginnersfouten, zoals het niet trainen op strafschoppen en het inbrengen van Winter in de wedstrijd tegen de Italianen, terwijl Van Hooijdonk op de bank werd gelaten. [...]
Bondscoach Marco van Basten: Waar gaat het goed/fout? - 1 Minute Manager
[...] als Frank Rijkaard, het vak van trainer leren als bondscoach. Ook Rijkaard maakt beginnersfouten, zoals het niet trainen op strafschoppen en het inbrengen van Winter in de wedstrijd tegen de Italianen, terwijl Van Hooijdonk op de bank [...]