Word Bekende Nederlander en Verbeter de Wereld!

Een van de mooiste initiatieven die ik de laatste jaren heb gezien om iets ten positieve te veranderen is ‘Nelis Beroemd’. Eerst maakt een groep vrijwilligers ‘Nelis’ beroemd, om dan met behulp van deze beroemdheid de leefomstandigheden van een groep lotgenoten te verbeteren. Prachtig en ontroerend uitgevoerd ‘burgerinitiatief’, met de complimenten van burgemeester Cohen. (op de foto: Ruud Gullit krijgt de felbegeerde handtekening van Nelis)

Wie is Nelis? Domme vraag. Nelis is beroemd! Zo staat op de achterkant van het prachtige boekje ‘Nelis’ te lezen. En inderdaad, wie de foto’s in het boek ziet kan niet anders dan concluderen dat Nelis beroemd is. Want hij staat hand in hand en schouder aan schouder met meer dan 40 Bekende Nederlanders: Van Frits Bolkestein tot Wim Kok, van Job Cohen tot Jaap van Zweden en van Bridget Maasland tot aan ruimtevaarder André Kuipers (op de foto links met Willeke Alberti en Jamai)

Hiermee bereikte Nelis Vogelenzang (geb. 1939) eindelijk wat hij altijd zo graag wilde: in 2004 wordt hij Beroemde Nederlander, op zijn 65e. U moet weten, Nelis Vogelenzang is verstandelijk gehandicapt. Al sinds jaar en dag loopt hij, in gekke kleren gestoken, door de Amsterdamse Jordaan. Want zo wordt je ten minste bekend en bekende mensen zijn geliefd, aldus Nelis. Maar onder de bezielende leiding van een groot aantal vrijwilligers, waaronder fotograaf Peter van der Meer, wordt een andere insteek gekozen. Nelis wordt gefotografeerd tezamen met BN’ers. Er wordt een boek uitgegeven met verhalen van en over Nelis. Opgetekend door zijn begeleiders. Hij signeert in boekhandel Scheltema en er is een website: www.nelisberoemd.nl. De Nederlandse pers springt er bovenop en Nelis wordt daadwerkelijk beroemd.

Tot zover een verhaal dat leuk is. De kracht zit ‘m echter in het vervolg. De vrijwilligers vinden dat Nelis iets met zijn bekendheid moet doen. Al jaren ergert Nelis zich aan het feit dat verstandelijk gehandicapten in Amsterdam dagelijks diepvriesvoedsel in plastic bakjes voorgeschoteld krijgen, zeven dagen per week. Nooit eens vers eten, nooit eens eten op een bord. Om kort te gaan, men weet niet of nauwelijks hoe verse groenten eruit zien.

Tezamen met de vrijwilligers wordt een actie begonnen gericht op het verkrijgen van verse maaltijden voor de 250 verstandelijk gehandicapten in Amsterdam. Na weerstand in het begin, krijgt Nelis het per september 2005 voor elkaar, want hij weet door zijn bekendheid de pers natuurlijk makkelijk te halen. Vanaf dat moment krijgen alle verstandelijk gehandicapten dagelijks maaltijden die vers gemaakt zijn en worden opgediend op echte borden. Ook wordt er soms samen soep gemaakt. Het blijkt dus allemaal wel te kunnen. Het doel is bereikt. Nelis is trots en gelukkig, en hij heeft zijn bekendheid ingezet om iets tot stand te brengen voor al zijn lotgenoten. Beroemd worden kan bijna iedereen, maar er iets nuttigs mee doen is weinigen gegeven.

En hoe gaat het nu met Nelis? Hij is door Ed. van Thijn benoemd tot Burgemeester van de Hazenstraat. In deze hoedanigheid deelt Nelis her en der verbouwings-, terras- en parkeervergunningen uit. Menigeen krijgt (desnoods ongevraagd) een handtekening van hem. Meer dan 7500 handtekeningen heeft hij inmiddels uitgedeeld. Nelis wordt continu herkend op straat; hij is echt beroemd geworden.

Ik vind dat hier sprake is van een prachtig burgerinitiatief, gericht op verbetering van de leefsituatie van de medemens. Niet alleen maar klagen, maar daadwerkelijk actie nemen om de leefsituatie van honderden mensen te verbeteren. Op een leuke, maar toch ook serieuze wijze. Hulde.

U kunt de website www.nelisberoemd.nl nog tot eind december van dit jaar bezoeken. Het boek ‘Nelis’ is nog voor € 10,– te verkrijgen bij Uitgeverij De Bezige Haas, Hazenstraat 35, 1016 SN Amsterdam en via de genoemde website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *