De 10 belangrijkste management onderwerpen (revisited)

Hoewel de meesten van ons liever vooruit kijken is het juist ook wel eens goed om achteruit te kijken. In 2006 schreef ik een artikel naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Amerikaanse blad Strategy & Business, het kwartaalblad en paradepaardje van adviesbureau Booz, Allen & Hamilton (BAH). Ter ere van dit jubileum had S&B een top 10 samengesteld van de naar verwachting meest levensvatbare ideeën die in het blad waren verschenen. De ideeën zijn gekozen door lezers en management goeroes als Rosabeth Moss Kanter, Charles Handy en Warren Bennis. Verrassende nummer 1? Een non-idee!

Het is waarschijnlijk een menselijke eigenschap om vooral vooruit te kijken. En als het om voorspellingen gaat krijgen we vaak alleen de juiste te horen en niet de onvoorstelbare missers. Daarom is het ook wel eens goed om naar wat oude artikelen van deze site te kijken en te bezien wat er van terecht is gekomen. Dat maakt de management wetenschap in mijn ogen ook minder vluchtig en hype-gericht dan zij nu is Onderstaand dus een herschreven versie van het artikel dat oorspronkelijk op 16 januari 2006 op deze site is verschenen met korte opmerkingen mijnerzijds.

Het Amerikaanse blad Strategy & Business, het kwartaalblad en paradepaardje van adviesbureau Booz, is sinds 1996 bezig een positie te verwerven in een markt die voorheen volledig werd gedomineerd door de HBR. Wat zijn nu die tien top ideeën die zijn voortgekomen uit de voorgaande edities van S&B?

Schrik niet. Op 1 staat ’Execution’, oftewel uitvoering of implementatie. Ik hoor u denken. Is dat een idee dan? Blijkbaar wel, want bijna de helft van alle stemmers (lezers mochten meer dan een keer een stem uitbrengen) vindt dit het belangrijkste idee voor de komende jaren. Rosabeth Moss Kanter schrijft hierover een prachtige korte bijdrage onder de noemer, ‘The Un-idea’: ‘implementatie betekent de organisatie de mentale en organisatorische flexibiliteit heeft om nieuwe business modellen in de praktijk te brengen, zelfs als zij ingaan tegen datgene wat nu wordt gedaan’.

Blijkbaar is de nummer 1 nog steeds even relevant als 5 jaar gelden, want ik denk niet dat nu voor een ander onderwerp gekozen zal worden. De nummers 2 tot en met 10 vijf jaar geleden:

2. De Lerende Organisatie
3. Corporate Values
4. Customer Relationship Management
5. Disruptive Technology
6. Leadership Development
7. Organisational Development
8. Strategy Based Transformation
9. Complexity Theory
10. Lean Thinking

Ik denk dat ‘ de lerende organisatie’ niet meer hoog in een lijst zal scoren heden ten dage. Dat lijkt me echt een uitgerangeerd onderwerp, de nadruk zal eerder liggen op corporate values, al is het dan verhuld onder governance, compliance en/of servant leadership. Lean thinking zal flink klimmen in de lijst. Ik ben ook benieuwd wat nu hoog zou scoren in de lijst. Hostmanship? Klantgerichtheid? Survival?

2 thoughts on “De 10 belangrijkste management onderwerpen (revisited)”

Bert Overbeel 12 jaar ago

HA Gyuri,

Zou die lerende organisatie niet gewoon terugkomen?

Knipoog

Bert Overbeek

Procesje.nl 12 jaar ago

Lean wel hoog en een lerende organisatie niet? Dan is er toch iets fout gegaan…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *