Fast Management (I)

Is Fast Management niet langzamerhand een contradictio in terminis? Soms lijkt het er wel op. Tergend langzame procedures, bureaucratie, steeds meer regelgeving, ellenlange vergaderingen, business trips die tot niets leiden. Management was er toch op gericht om alles sneller te doen gaan? Om efficiency en effectiviteit te verhogen? Vandaag start 1minutemanager een tegenbeweging tegen de Slow Management aanhangers. Hoezo gaat alles te snel?Toegegeven, ook ik kom (in eerste instantie weliswaar) niet verder in mijn beweegredenen Fast Management te promoten dan te stellen dat de wereld om ons heen zich steeds sneller ontwikkelt. Kost het bouwen van een nieuwe fabriek in Europa al snel enkele jaren, in Azië flikken ze het kunstje in 6 maanden. Maar er is meer om te pleiten voor Fast in plaats van voor Slow Management.

Natuurlijk, de Slow Management beweging, die rond 1989 haar opkomst aankondigde met het slow food manifesto, heeft de tijd mee. We zijn fast food zat, willen meer genieten van het leven, hebben behoefte aan meer diepgang en zijn quick and dirty oplossingen zat. Inmiddels is er zelfs een blad aan het onderwerp gewijd, met overigens lezenswaardige, idealistische en welhaast filosofische artikelen. Zie, plots komen woorden als manifest of collectieve verantwoordelijkheid weer de hoek om. Leve Marx! Feit is, de behoefte aan een andere vorm van sturing dan die door het kapitalisme blijkt onuitroeibaar. Gelukkig hebben wij in Nederland de luxe om ons daar druk over te kunnen maken.

Wat heb ik dan tegen die Slow Management beweging? Wie het knap geschreven ‘Why We Need Slow Management’ van Pierre Pieterse leest, kan niet anders stellen dat er weinig verkeerds in lijkt te staan. Het blad en de geestelijke vaders hebben er een intellectuele exercitie van gemaakt. Toch staat het artikel vol van stellingen waarvan de juistheid op zijn minst betwijfeld kan worden. Zitten al onze organisaties in de problemen? Oh ja? Zijn we gedwongen om Fast Food te eten? Nee toch?

In de komende weken zal ik in een reeks van artikelen een eenmans tegenbeweging in gang zetten onder de noemer Fast Management, waarin ik dieper op deze materie in zal gaan. Waarom is Fast Management een betere oplossing dan Slow Management? Stap voor stap zal ik speuren naar daadwerkelijk veranderingen en de fundamenten voor management dat doet wat het moet doen en waarbij de mens centraal staat.

2 thoughts on “Fast Management (I)”

Sue Massey 14 jaar ago

I found your site on google blog search and read a few of your other posts. Keep up the good work. Just added your RSS feed to my feed reader. Look forward to reading more from you.

– Sue.

pierre 14 jaar ago

Dag Gyuri. Uiteraard ben ik meer dan benieuwd! Nog even los van het feit dat ik zelf ook wel enige 'flaws' zie in het slow denken. Op dit moment zitten we te broeden op een volgende exercitie, onder de naam 'Slow Capitalism'. Je voelt dat er iets broeit, noem het onbehagen, noem het onmacht, of wat dan ook, maar duidelijk is wel dat het marktdenken is doorgeslagen, een leven op zich is gaan leiden. Enfin, van mij ga je dus ook weer horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *