Glazen plafond? Vrouwen: niet zeuren, maar doen!

Vanavond in Pauw & Witteman de auteur van 'De mythe van het glazen plafond', Marike Stellinga, journaliste van Elsevier. Al in november 2005 verscheen onderstaand artikel op 1minutemanager, waarin een vergelijkbaar verhaal wordt verteld. Vandaar na 4 jaar de herplaatsing van dit, ook toen al, succesvolle artikel.

In de Financial Times van vandaag staat een prikkelend artikel over de rol van vrouwen in het bedrijfsleven in het Verenigd Koninkrijk (VK) onder de titel 'Sisters are not doing it for themselves'. Kern van het verhaal: vrouwen moeten niet blijven zeuren over het glazen plafond maar de toekomst in eigen hand nemen. Positieve rolmodellen zijn daarvoor wel noodzakelijk, aldus auteur Jonathan Guthrie. Is de situatie in het Verenigd Koninkrijk anders dan in Nederland? Bijgaand een korte versie van het verhaal uit de FT.

Vandaag is het 'Women's Entreprise Day' in het VK, onderdeel van de Entreprise Week. Britse vrouwen zijn echter middelmatige presteerders als het op het opzetten of steunen van bedrijven aankomt.  Uit onderzoek blijkt dat op elke 100 mannelijke ondernemers in het VK, er maar 46 vrouwen zijn. In Amerika is dit vergelijkbare cijfer 90 op de 100. Daarbij komt nog dat Britse vrouwen minder geneigd zijn een onderneming met medewerkers op te zetten. Wat zijn hiervoor de redenen?

Volgens velen heeft een en ander veel te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. In dezelfde situatie van het opstarten van een onderneming geplaatst, hebben mannen veel meer zelfvertrouwen dan vrouwen met een vergelijkbare opleiding. En dat ondanks het feit dat er volgens een recent onderzoek van de ' American Psychologist' weinig observeerbare verschillen zijn in de denkprocessen van mannen en vrouwen. wel geven families en scholen meisjes minder vertrouwen in hun vaardigheden, hetgeen ook tot minder ondernemerschap zou leiden. Daarbij komt dat er in veel bedrijven sprake van een ' invisible college' , een netwerk van mannen die zich vooral bezighouden met drinken en praten over sport. Uit ervaring, ik zat vorige week in Birmingam, kan ik dit overigens volledig beamen (maar het was wel gezellig!).

Natuurlijk wordt ter oplossing van het probleem ook in het VK direct gedacht aan het oprichten van een commissie, die vrouwelijke ondernemers een steuntje in de rug moet gaan bieden en hun vorderingen moet gaan monitoren. Voor een onderwerp dat al zo uitgekauwd is als het glazen plafond niet echt een oplossing, aldus de auteur. Vrouwelijke ondernemers zijn veeleer gebaat bij rolmodellen. Daarbij wordt Anita Roddick van The Body Shop vaak genoemd, maar haar hoogtijdagen lijken toch wel ver achter ons te liggen. Als Engelse vrouwen een rolmodel wordt gevraagd, komen ze snel bij iemand als Richard Branson terecht.

Veel opvallender dan alle adviezen en commissies zijn de opmerkingen van vrouwelijke ondernemers in het artikel zelf. Zo stelt Michelle Mone van MJM lingerie company dat gebrek aan zelfvertrouwen wellicht een probleem is, maar ook  dat ' They should stop getting the violins out and saying I can't do this or that because I am a woman'.  Sahar Hashemi, mede-oprichtster van the Coffee Republic keten zegt het wellicht nog duidelijker: ' The main barrier is not now (discrimination), but a lack of motivation among women. It pisses me off when people blame inequality. Women should just get on with it.'  Teksten die volgens de auteur rechtstreeks uit de mond van Margaret Thatcher hadden kunnen komen, maar ook helderheid en kracht hebben. Ondernemen is verantwoordelijkheid nemen voor de eigen keuzes, niet de schuld geven aan iemand anders. Commissies die vrouwen steunen, OK. Maar vrouwen hebben wellicht veel meer aan de positieve houding van vrouwelijke ondernemers als Mone en Hashemi. Zijn zij de nieuwe rolmodellen? (voor interview met Michelle Mone, zie www.ft.com/mone)

Wat is uw mening over het glazen plafond. Zijn vrouwelijke ondernemers in Nederland verder dan die in Engeland?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Norman Dragt
Als ik kijk naar de reacties op het FEMBlog over vrouwelijke ondernemers, <a href="http://www.femblog.nl/2005/11/11/110522.php" title="Vrouwen, waar blijven jullie?" rel="nofollow">Vrouwen, waar blijven jullie?</a>, dan denk ik dat we hier niet veel verder zijn, dan in het Verenigd Koninkrijk.

Iets wat heel jammer is, want we hebben alle hulp van iedereen nodig, om onze economie zo te ontwikkelen, dat we niet ten ondergaan aan de eenzijdige manier waarop onze economie nu geleid wordt.
Pierre Pieterse
Pro-lid
Dit artikel vraagt natuurlijk om de kop 'Niet lullen maar poetsen'. Alleen al het feit dat deze kop curieus genoeg zou misstaan, geeft eigenlijk al aan dat het met het doorbreken van dat glazen plafond maar niet wil lukken.
Loes
Ook hier in belgië wil het nog steeds niet echt lukken voor de vrouwen!! Kom op dames, aanpakken!! Ik denk dat het vrouwelijke communicatievermogen wel eens de redding zou kunnen zijn van onze Westerse economie. Dames, kom uit jullie schelp en toon wat jullie waard zijn. Zolang er echter geen gelijke lonen zijn, zullen veel vrouwen bedanken voor een zware managementjob!
Hans
Emancipatie wie heeft dit uitgevonden?
Man of vrouw?
Wie zegt dat er ongelijke zijn? In een hoekje staan wenen helpt niet. Wie beter kan moet het DOEN niet zeggen dat ze het kunnen.
Pierre Pieterse
Pro-lid
Hans

Emancipatie. Beschouw het woord, mar dan goed: eMANcipatie. En het geheim ontrafelt zich vanzelf.
Hans
Dit bewijst dat het een vrouw heeft uitgevonden door steeds te verwijzen naar de man die ze eigenlijk wil zijn maar niet is. Dus vrouwen tracht iets te vinden waarvoor u de man nu eens niet nodig heeft. Maar ik zie dat op dit artikel steeds bijna mannen reageren. Dit betekent dat de vrouwen weeral een afwachtende houding nemen. Waar ze nu die vrouwen?
Hans
En Loes u ook hé. U roept vrouwen op om iets te doen. Ik kom uit België maar hier zijn weinig vrouwen die iets ondernemen. Ze moeten zich eerst groeperen anders lukt het niet. Mannen doen dit niet. Neem eens een voorbeeld aan ons mannen. Niet lullen bij de koffie maar actie!
Charles Durfort
beste Hans

Het is duidelijk dat u niet of lang niet in een echte organisatie heeft gewerkt, anders zou u weten dat aardig kunnen 'lullen' bij de koffie. Vaunuit uw redenering: mannen hebben zich aardig gespiegeld aan vrouwen. Daarom zou het uiterst contraproductief zijn. Vrouwen moeten gewoon een voorbeeld aan zichzelf nemen, en dan hebben ze het druk genoeg. Misschien niet met carriere, maar met de noodzakelijke combinatie werk en kinderen. Wel zo belangrijk.
Bert Overbeek
Pro-lid
Bij de eerste 9 reacties 1 vrouwelijke reactie. Rara, wat zegt dat?
Bert Overbeek
Pro-lid
Doen we een copla van Hendrik de Vries:

voor een winkel huilde een man
zonder geld op zak
ook mannen kunnen huilen-
als 't ontbreekt aan tabak

Moest hier een beetje aan denken toen ik de reactie van Hans las 'Neem een voorbeeld aan ons mannen...'
Hans
Ikzelf heb een bedrijf van ja geloven of niet. Zeven mannen en zeven vrouwen. Vrouwen kunnen niet zeggen dat ze niet evenveel kansen krijgen. Iedereen mag bij ons creatief uit de hoek komen. Als ze met een goed voorbeeld komen wordt dit door de 14 besproken. Ik ben hier niet bij omdat als men mij erbij telt één man meer is. Maar wat blijkt tot nu toe in 2005. Dat er 12 voorstellen door mannen zijn ingediend en één door een vrouw. En haar voorstel is aanvaard. Maar wat een actie en creativiteit hebben deze dames. Initiatief nemen in werk komt niet zo snel bij hen. En kansen zijn er wel. Onlangs gevraagd wie een team wil lei(ij)den. Enkel mannelijke kandidaten. Waar moet ik dan uit kiezen? En lang niet alle dames hebben een partner of kinderen. Niet lullen maar actie.
En geef Bert wat tabak of hij gaat zich bij de vrouwen voegen.
Bert Overbeek
Pro-lid
Ach, Hanselmansplein, ik doe graag mee aan geborneerde machissimotaal over mannen en vrouwen, met een knallende krachtterm ertussen. Vooral bij de sigaar een aardig tijdverdrijf.

Maar je veronderstelling dat vrouwen graag man willen zijn maar niet kunnen, dat vind ik met je welnemen onzin. En wat dat 'bij vrouwen voegen' betreft, ach, ik heb er nooit een hekel aan gehad.
Marjan de Ruyter
Heren toch... Even terug naar de vraag die aan het einde van het artikel werd gesteld. Als kleine zelfstandige valt mij op dat de meeste collega's die dol zijn op acquireren, praten over wat ze goed kunnen en opdrachten 'scoren', man is. En van mijn collega's die opdrachten binnenhalen door slim te netwerken en wat meer 'stille kracht' te gebruiken, is het merendeel vrouw. Zo vullen we elkaar goed aan. Een aantal mij bekende vrouwen die door 'het plafond' zijn gebroken, hebben ontdekt dat je er maar zin in moet hebben, daar boven het plafond. Ik heb er ook even vertoefd. Bevechten van je positie, oppassen tegen wie je wat zegt, kijken waar de bal ligt, je kameraden steeds verstandig kiezen. Geld en invloed en status hebben zo hun prijs. Ik ken nogal wat vrouwen die dat geen leuk, en ook niet zo'n interessant 'spel' vinden. En natuurlijk, er zijn ook vrouwen die juist erg graag zouden meespelen. Wat hen betreft kan ik me goed vinden in de woorden van mevrouwen Mone en Hashemi. Soms moet je dingen bevechten, zoals mannen nu soms moeten vechten om parttime te kunnen werken. Als je dat niet wilt, is dat helemaal prima: alleen ligt het dan meer aan je eigen keuze dan aan een 'plafond'.
Gyuri Vergouw
Auteur
Beste Marjan, Ik denk dat jouw reactie voor een belangrijk deel de kern raakt van de vraag die ik stelde. Dank voor jouw reactie. Je moet er inderdaad ook zin in hebben om carriere te maken en er veel voor over te hebben, qua tijd, incasseringsvermogen, mogelijkheid om spelletjes (mee) te spelen e.d.. Ik ken inderdaad genoeg vrouwen en mannen die daar dus echt geen zin in hebben. vriendelijke groet, Gyuri
Bert Overbeek
Pro-lid
Mooie reactie, Marjan. Leuk je hier te treffen.
Joan
Ik heb een redelijk goede baan, en wil wel naar boven. Ik kan een paar persoonlijke ervaringen toevoegen. Het glazen plafond bestaat, en er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, mn. in de paar jaar dat vrouwen kinderen krijgen. Maar de grootste obstakels zitten toch in mijzelf. Net als Marjan zegt: je moet niet (alleen maar) aardig gevonden willen worden als je omhoog wilt, want je moet willen vechten. En als je belangrijker wordt, ga je tegenstand ontmoeten. Als je naar buiten komt met ideeen, kan er kritiek op komen. En daar moet je mee leren omgaan.
Emma
Mijn mening: Vrouwen en mannen verschillen in hun capaciteiten.
Vrouwen kunnen best naar de "top" Vrouwen kunnen ook best door het "glazen plafond" Ik heb alleen EEN GROOT bezwaar. Vrouwen zouden zich niet als mannen moeten hoeven gedragen om "door het plafond" heen te komen, de vrouwelijke eigenschappen zouden juist, JUIST aan de top, ZO goed van pas komen. Ik heb het over vrouwelijke energie, want mannen kunnen dit ook. Er mag meer balans komen tussen mannelijke en vrouwelijke energie in bedrijven. En dan denk ik aan mannelijke energie: actie, doorzettingsvermogen, moed (let wel: dit hebben vrouwen ook, ik heb het alleen over ENERGIE) EN de vrouwelijke energie: koersteren, voeden, consolideren. BEIDE polen zijn effectief en NODIG. Dus: vrouwen, EN mannen, hou deze energie-en in evenwicht en zet niet de ene kwaliteit boven de ander om "aan de top" te komen.
Edwin Kip
Mannen werken, vrouwen werken. In essentie zal het hier niet meer om gaan of we allemaal gaan werken en in welke banen of op welke niveau's maar om hoe we onze samenleving leefbaar houden. Wat mij betreft hebben zowel mannen als vrouwen evenveel recht om te gaan werken in welke vorm dan ook maar... zodra er sprake is van een gezin, met kinderen,  zouden we ernaar moeten streven om samen NIET MEER DAN 40 uur per week te werken. Op die manier is er altijd een ouder beschikbaar om aandacht en liefde aan de kinderen te geven en is er tevens voldoende werkgelegenheid over. Uiteraard gaat dit ten koste van een stuk welvaart maar hebben we van de laatste economische crisis dan niets geleerd? Volgens mij geeft dit dermate veel rust in onze samenleving dat veel van de problemen die we tegenwoordig kennen zouden kunnen verdwijnen. De discussie is dus niet of vrouwen mogen werken of niet maar hoe we de veertig uur per week verdelen onder de partners. En dat iets dergelijks van regeringswege verplicht wordt is wellicht niet eens zo'n slecht idee.
(just my two cents)
D. v/d Vlugt
De eerste 10 reacties zijn alleen maar "mannen" die HEEEeeeel pro vrouwen-voortrekken zijn.. RIGHT, dit zijn overduidelijk natuurlijk gewoon vrouwen die zich voordoen als mannen.

Van alle mannen die ik ken is er geen 1 nog overtuigt van het feminisme. Bijna elke man heeft er onderhand een hekel aan en heeft door dat deze vrouwen eigenlijk alleen aan zichzelf denken en helemaal geen gelijkheid willen, maar VOORTREKKERIJ.

Ook is er helaas nog een te groot groepje mannen die bijna gebrainwashed zijn en zonder eigenwaarde voor hun mannelijkheid door het leven gaan. Deze mannen zijn wijsgemaakt door de vrouwen in hun leven (veelal hun moeder of partner) dat mannelijkheid iets negatiefs is. En vrouwelijkheid natuurlijk heeeeel goed -.-

Om over het vrouwen-voortrekken van onze overheid nog maar te zwijgen. Het is toch niet normaal dat sommige mensen er zelfs over nadenken om vrouwen voor te trekken op basis van seksisme. WERKEN VOOR JE BAAN! NET ZOALS MANNEN DAT MOETEN. Ik word hier echt ZO kwaad van.
Karin Veer
Willen en kunnen.  Even voorbij gaand aan het willen.
En de laatste respons gericht op voortrekkerij is werkelijk geweldig. Moeten? Mannen willen.

Vrouwen willen misschien niet altijd en zijn er kinders dan is dat de man meer dan welkom. Want het zaakje omkeren is schaars. Dan gelden er opeens biologosch gestuurde talenten???  Zou kunnen. Ik geloof daar wel in deels. Alleen niet in het systeem.

Geachte D v/dVlugt bent u man of vrouw en heeft u een relatie? Kinderen? Overbelast? Voortrekkerij is niet helemaal van deze tijd. In uitvoerende zin is het een bedenkelijke aangelegenheid of het moet opgelegd zijn. Zou u het fijn vinden positief gediscrimineerd te  worden voor een job? Zou u zich daar lekker bij voelen? Ik kan niet helemaal terug lezen van welk geslacht u bent. klinkt bijna Sektarisch brainwashen en moeders en partners die bijna stepfordwive achtig te werk gaan.maardan omgekeerd..brrr..terug naar Freud en penisnijdt..of castratie angst  enge gedachte.

Even terug naar de realiteit.

Zolang er wenkbrauwen de lucht in gaan bij het hebben van kinderen tijdens sollicitaties. En dan laten we het aantal alleen staande moeders nog even buiten beschouwing. En nee discriminatie mag niet, maar laten we ophouden met theater maken alsjeblieft.. Ik heb nog geen manager of directeur gesproken die niet stiekum bij een vrouw van 33 denkt; 'zou ze al snel aan kinderen willen beginnen'  en bij een vrouw van 38 liever eentje van jongere makelij  kiest omdat er nog geen kinderen zijn er dus meer productiviteit te verwachten valt. Ze geven toe het te denken. Is de CV echt beter dan die van de mannelijke sollicitant,nou ja dan verschillen de acties. Ook afhankelijk van wel/niet aanwezig zijn van targets. onregelmatige werkuren en wel/niet kunnen overwerken.

De tegenstrijdigheden bij beslissingen zijn niet zoooo tegenstrijdig.  En uniek is deze observatie ook niet. Wel lastig.

Werkt een vrouw 3,5 dag dan is het management blij want 9 vd 10keer krijgen ze voor 4 dagen waar voor hun geld. Vrouwen vertonen de neiging sneller te denken dat ze te weinig doen. En onderzoek toont aan dat mannen zichzelf overschatten. Het is toch wat. Wat een wirwar.
Hoe lossen we het op? Ik jij hij zij jullie  volgens mij gaat het om wij.

Zolang mannen geen normale hoeveelheid verlofdagen krijgen bij geboortes,
zolang de inkomensverschillen bij hetzelfde werk nog bestaan, zolang als er keer op keer pogingen gedaan worden vrouwen met ballen te weren van hogere posities, zolang vrouwen ... etc etc.. is dees discussie totaaaaal zinloos.

Kun je werken wat je wil voor een baan.. je komt er gewoon niet tussen...of je moet een enorme grote bek opzetten,dat moet je maar liggen.

Heb meer dan genoeg talent zien sneuvelen onder de bijzonder charmante begeleiding of tafeldeskundigen die kennelijk liever naar een lekker koppie kijken dan er daadwerkelijk naar te kunnen luisteren. En dan,  zucht,  maken vrouwen het elkaar ook nog eens lastig. Saamhorigheid onder vrouwen in de wereld van werk en bedrijf is karig. Daar waar mannen met een knipoog en schouderklop elkaar de hand boven het hoofd houden zijn vrouwen daar veel minder toegenegen.  Behalve als 'we' moeders onder elkaar zijn.

<em>Niet lullen maar poetsen.
</em>Het is zo verdomde makkelijk te lullen over poetsen als je het thuis niet eens kunt.  Sorry lag te veel voor de hand.
Echter ook een glazenplafond..rijp om doorbroken te worden.    Maar dat zijn natuurlijk den ouwekoeien..jajaja dan zijn we weer terug bij af. 
Waren we daar dan al weg? Ik heb nog niets gelezen wat niet in aangepast taalgebruik terug te plaatsen is vlak na het verkregen kiesrecht.

Feminisme is ouwe koek. Besmet geraakt. Even als emancipatie. Vooral mannen met angst voor verlies van autonomie levert het nogal bijzondere reacties op. Hellup mijn vrijheid. Definieer die eens? Waaruit  bestaat die vrijheid?

Links rechts thuis op het werk boven of onder liggend in hierarchische structuren gevat of zelfstandig ondernemend. veranderingen van systemen vragen om veranderingen in hetsysteem waarin een mens functioneert. Werk en gezin.

Er zijn nauwelijks heren die in school aangelegenheden participeren. Die tijdig thuis zijn om te koken.  Die zicht hebben op wat erin huis is.  Vooruit kunnen koken in gedachten voor 7 dagen. Logisch. Heel sec gezien draaien vrouwen voor een leeuwinnendeel op voor de opvoeding de zorg.

Of ze nu studies hebben gedaan of niet. Of ze nu werken of niet. Of er is genoeg geld voor opvang.  En dan nog stellen vrouwen zich de vraag; waarvoor wilde ik kinderen? Om ze niet of nauwelijks te zien? Die vraag hoor ik niet bij mannen. waarom wilde u kinderen? Laten we die vraag eens gaan stellen.

Dodelijk vermoeiende studies naar taakverdelingen laten niets nieuws zien. Ouwe koeien.. wederom.
geschiedenis en leren? jawel, als we moeten wel.

De oplossing?

Topfuncties laten zich nog immer niet tot nauwelijks combineren met kinderen.  En multitasken is een talent van vrouwen. Maar management  ho maar. Soms word je er werkelijk moedeloos van.
Het kan anders. Het is een kwestie van alom een werkomslag maken en willen maken. 
inkomensverschillen het land uit. Dan zorgdragen voor draagvlak voor gedeeld ouderschap en managementship. Herinrichting van functiepakket en bijbehorende taken zodanig splitsen dat aanvulling een streven is  in plaats van opdelen van een functie op dezelfde deelgebieden. En dat kan.
Een werkpaar. Al het goede van de verschillen verenigen. Met een duidelijke verdeling is de kans groot dat je werkrelatie beter verloopt dan die thuis.. oeps. Wat een wereld.

Zorg dat het een noodzaak word voor mannen en vrouwen om zorg en werk te delen.  Addertje.. zij die het echt niet willen en vrede hebben met een traditionele rolverdeling.  Wat niet deugd is dat zij die dat niet willen stuklopen op heersende onzinnige vastgeroeste ideeen. De tijd is nog niet rijp genoeg.  Er is beweging maar nog onvoldoende animo/ma/mus.    2030 Als mijn dochter 25 is.. dan.... 
Zei mijn moeder niet hetzelfde ooit? 
als laatste een grapje. Toen ik startte met mijn studie psychologie devalueerde deze omdat het aantal ingestapte vrouwelijke studenten zo enorm toegenomen was. En nu u weer.
<em>We doen het samen, creeeren maatschappelijk draagvlak,  of we doen het niet.

</em>
Exit glazen plafond&#8230;op naar een nieuwe feministische revolutie?
[...] van de meest gelezen artikelen op 1minutemanager is al sinds bijna 1 jaar &#8216;Glazen plafond? Vrouwen, niet zeuren maar doen!&#8217; Inmiddels is het onderwerp &#8216;wat is de mentaliteit van de jonge, succesvolle moderne [...]
Communicatie, een &#8216;vrouwending&#8217;?
[...] Meer over Vrouwen in organisaties: http://www.1minutemanager.nl/2005/11/16/glazen-plafond-vrouwen-niet-zeuren-maar-doen/ [...]