Managers: wat werkt ECHT?

Al bijna een eeuw worden moderne managementmethoden op managers uitgestort. Van Frederick Winslow Taylor tot aan moderne goeroes als Covey, Morgan, Peters en Senge, to name but a few. Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft dit eigenlijk opgeleverd? Vaak niet meer dan leesbare werkjes, die net zo goed onder de noemer science fiction verkocht hadden kunnen worden. Help! Managers, wat werkt nu echt? De lerende organisatie; de configuraties van Mintzberg; The Balanced Scorecard; kernkwaliteiten; Core business, BCG-matrix. Allemaal leuk en aardig, maar worden ze in de praktijk gebruikt door managers. Hebben ze het leven van de gemiddelde manager nu makkelijker of juist moeilijker gemaakt? Of zijn ze op een zolderkamer verzonnen, zonder enige realiteit met de dagelijkse praktijk te hebben?

Legitieme vragen, want al die concepten en modellen zijn tenslotte bedoeld om de manager effectiever en efficiënter te laten opereren. Al eerder heb ik op deze site artikelen geschreven over managementmodellen en hun praktische waarde. Nu keer ik de vraagstelling om. Nu ga ik uit van de manager zelf en niet van de modellen en concepten die over de beste man/vrouw worden uitgestort. Dit vooruitlopend op een congres dat door Prof. Dr. Willem Mastenbroek op 3 november 2008 over de beantwoording van deze vraag zal worden georganiseerd.

De komende weken zal ik in een reeks artikelen voorbeelden geven van methoden en technieken die wel degelijk met succes door managers worden toegepast in de dagelijkse praktijk. Of van gedachten en ideeën die soms geruisloos zijn overgenomen in de dagelijkse praktijk, zonder dat we ons realiseren dat hierover ooit is nagedacht door auteurs, managers, onderzoekers of consultants.

Zou het dan toch zo zijn dat we stappen vooruit hebben gezet?

2 thoughts on “Managers: wat werkt ECHT?”

Willem Mastenbroek 15 jaar ago

Mooi, deze positieve insteek! Wat werkt ECHT. Al eerder ging je met dit onderwerp aan de gang op deze site in jouw serie  Managementconcepten: mode of wetenschap? Dat vond ik een fraaie serie. Ik ben benieuwd hoe jouw oogst eruit ziet.

Managers: wat werkt ECHT? (4) – De Balanced Scorecard 15 jaar ago

[…] DE trends en tips. Hierbij zal worden ingegaan op de vraag: Wat Werkt Echt? Dit artikel, onderdeel van een reeks, is door Prof. Dr. Mastenbroek geïnspireerd. U kunt zich via deze link over dit seminar informeren […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *