Obama zonder autocue: zwakke speech

Vandaag stond Barack Obama voor de Nachtwacht en gaf tezamen met Mark Rutte een persconferentie. Het werd geen speech die wij gaan onthouden, geen ‘Ich bin ein Berliner’-gehalte, al biedt Amsterdam met I AMsterdam daartoe natuurlijk alle gelegenheid. Nee, wat vooral bijbleef was een wat hakkelende Obama. Het aantal ehhhh, ehhhs en ehhs was groot, vaak een teken dat de spreker naar woorden zoekt en ze niet kan vinden, matig is voorbereid en eigenlijk ook weinig te vertellen heeft. Het waren de twee minuten van dankzegging, een plichtpleging waar Obama het zichtbaar lastig mee had en die ook duidelijk gestuurd leek vanuit de PR afdeling.

De eerste twee minuten laat Obama maar liefst 16 maal een ‘ehhh’ vallen, de hierop volgende 4 minuten slechts 7 maal. De eerste minuten waren behoorlijk a l’improviste, en het werd duidelijk dat dit niet het sterkste wapen van Obama is. De teksten die daarna volgen zijn voornamelijk inhoudelijk en dan spreekt Barack Obama zoals we van hem gewend zijn vrij soepel. De kracht en energie die Obama daarentegen kan inzetten bij speeches tijdens verkiezingsbijeenkomsten of belangrijke meetings ontbrak echter ten enenmale.

Met uw welnemen laat ik het spreken van Mark Rutte grotendeels voor wat het is, al blijft zijn Engelse taalbeheersing  roestig en blijft het jammer dat er zo overduidelijk van een blaadje moet worden opgelezen. Ook blijft het opvallend hoe graag Nederlandse ministers en premiers buigen voor Amerikaanse leiders, let hierbij vooral op de lichaamstaal van Rutte aan het einde van de persbijeenkomst.  Waar Obama kaarsrecht blijft duikt Rutte een centimeter of dertig. Eerder zagen we vergelijkbare lichaamstaal van Jan Peter Balkenende en de latere secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer bij een bezoek aan het Witte Huis.

Voor de beelden:

http://nos.nl/l/627389

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/persconferentie-obama-en-rutte-van-begin-tot-eind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *