Cultuursector en overheid op verkeerde spoor

Cultuursector legt hoofd in de schoot

Cultuursector legt hoofd in de schoot, Senlis, Frankrijk c. Vergouw

En de zaal haalde opgelucht adem. De bezuinigingen vallen mee vergeleken met die van een jaar geleden, slechts een half miljard op een budget van ruim 5 miljard. De aanwezige partijen doen kort voor de verkiezingen nog even allerlei beloften, er zijn wat obligate uitspraken en ieder gaat weer zijns weegs. Kunsten ’92 organiseerde i.s.m. Paradiso het Paradiso-debat over het culturele landschap voor en na 2013. Een belangrijk jaarlijks evenement voor de sector, maar het was toch vooral een herhaling van zetten. Ik hoorde veel ‘old school’ oplossingen en mistte een sterk tegengeluid.

Het is altijd weer een genoeglijke bijeenkomst in Paradiso. De cultuursector komt samen met de politiek, de staatssecretaris wordt beleefd uitgezwaaid, er zijn wat cijfers en de sector beseft dat het ‘ook niet kan ontkomen aan de bezuinigingen, en dus maar akkoord gaat’. Hoe het anders moet, hoe het anders kan, ik hoorde het niet. Of toch wel?

Er zijn veel verwachtingen van de gesprekken met de G9, de negen grote gemeenten, een gremium dat wellicht uitgebreid gaat worden naar meer gemeenten. Hoera, een nieuwe G27 is in zicht! Het polderen blijkt dus nog steeds springlevend te zijn en het zijn de vertegenwoordigers uit de politiek die er de grootste verwachtingen van hebben. Afstemming tussen rijksoverheid en gemeenten, dat is erg belangrijk, en niet te vergeten met de provincies, en natuurlijk het veld en et cetera. De Amsterdamse wethouder Gehrels prijst daarna nog even de staatsecretaris omdat hij uit volle borst ‘Aan de Amsterdamse grachten’ kan meezingen, hetgeen tegenwoordig als cultureel verantwoord door het leven gaat. Maar ja, wat wil je met een CDA-vertegenwoordiger op cultuur die op Lowlands stelt dat Jan Smit en Nick & Simon epigonen zijn van een gezond cultureel leven in Nederland. Actrice Anna Drijver was nog het eerlijkst en zei eigenlijk niets nieuws en zeker geen oplossing gehoord te hebben.

Het gaat in mijn ogen ook voorbij aan alles waarvoor de cultuursector moet staan. Neem het volgende cijfer. De stad Amsterdam heeft uit laten zoeken waarvoor buitenlanders naar Amsterdam komen. Liefst 33% komt voor het culturele aanbod in de stad, een cijfer dat in enkele jaren met bijna 10% is gestegen! Je zou zeggen, investeer in die cultuursector en haal meer toeristen binnen. Die leveren naast hotelovernachtingen ook vluchten op Schiphol op, taxiritten, etentjes, souvenirs, rondvaarten, bezoek aan musea. Zelden zo’n kans gezien om de economie er weer bovenop te helpen. Ook het bedrijfsleven heeft aangegeven dat zonder bloeiende culturele sector geen buitenlands talent kan worden aangetrokken. Of denkt u dat iedereen in New York staat te springen om naar Eindhoven te verhuizen? Eindhoven dat dankzij Philips, ASML EN prima culturele voorzieningen inmiddels het centrum van onze en zelfs de wereldwijde kennisindustrie genoemd mag worden.

Maar nee, we gaan snoeien in de uitgaven voor kunst en cultuur. Dat gaat de economie er echt bovenop helpen. En dat terwijl de overheid nu tegen negatieve rente leent. Met andere woorden, de overheid hoeft minder terug te betalen dan ze leent. Het mag Keynesiaans klinken, maar stimuleren helpt hier duidelijk beter dan saneren.

 

Lees ook het vierluik over de culturele sector in Den Haag op deze site: http://www.1minutemanager.nl/bestuur-strategie/culturele-sector-op-zoek-naar-verbinding/

1 thought on “Cultuursector en overheid op verkeerde spoor”

Gyuri 9 jaar ago

ik moest weer aan dit artikel denken toen ik las dat er bezuinigd ging worden op de filmsector in Nederland….terwijl de groei daar enorm is en het bezoek aan Nederlandse films bijkans de hele groei van de bioscoop-bezoeken in ons land betreft…20.000 Nederlanders werken in de sector..ik zou zeggen…snoeien die handel! Dat is daadkracht en precies wat we nodig hebben!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *