Hoe kunt u de recessie en crisis overleven?

Lachen tijdens deze moeilijke tijden? Het is u geraden! Want dat is volgens de Harvard Business Review (HBR) een van de beste middelen om uw baan in tijden van recessie zeker te stellen. De bazen zitten tenslotte niet te wachten op doem-denkers! En de Volkskrant? Die raadt u aan nog snel even ambtenaar te worden. Terwijl de 1minutemanager zich lekker een anticyclisch bestedingspatroon heeft aangemeten. Als we dat allemaal doen, komt er niet eens een recessie! Aan u de keus! OK. Het is niet makkelijk vrolijk en vol vertrouwen op kantoor rond te lopen als de dagelijkse realiteit er een is van kostenreductie, afvloeiingsregelingen en mislukte fusies. Toch is de beste strategie er een van positief denken aan de toekomst. Dat is in een notendop de kern van 'How To Protect Your Job In A Recession' (sept. 2008/HBR)van Banks & Coutu. Beide auteurs geven aan dat geluk weliswaar een zeer belangrijke factor is in het geheel, maar dat een toekomstgerichte aanpak in ieder geval het beste werkt  als u uw carrière toekomst in eigen hand wilt houden.

Als u de recessie wilt overleven, laat dan zien dat u een overlever bent. Wees vol vertrouwen in de toekomst en vrolijk. U hoeft niet direct John Cleese na te spelen op kantoor, maar niemand verwacht een oorlog te winnen door in de loopgraven te gaan zitten met doemdenkers. De beste manier om toekomstgericht te denken is door te klantgericht te blijven denken. Zonder klanten heeft tenslotte niemand een baan.

Een andere tip is empathisch om te gaan met de bazen. Ook zij hebben het lastig in deze periode en zitten niet te wachten op weerstanden en negativisme. Verzet tegen verandering kan juist contra-productief werken, de verandering oppakken en vooroplopen kan een garantie zijn voor toekomstig succes. Dat hoeft nog niet te betekenen dat u gaat slijmen, maar wie er voor kan zorg dragen dat noodzakelijke verandering plaats kan vinden, heeft meer kansen de recessie te overleven in het bezit van een goede job dan diegene die verzet pleegt. Jammer wellicht, maar fact of life.

Een wat makkelijk te realiseren tip is om weer zichtbaar te worden in het openbare leven. wellicht heeft u het altijd te druk gehad om deel te nemen aan allerlei sociale activiteiten, maar het jaarlijks golftoernooi van kantoor is nu de uitgelezen plek om u van uw beste kant te laten zien. Ook politieke partijen, sportclubs of kerkgenootschappen kijken weer uit naar uw komst. U heeft er misschien ook eindelijk tijd voor.

Als de tips u tegen de borst stuiten en u meent hierdoor uw authenticiteit te verliezen, is er altijd nog de mogelijkheid pro-actief het eigen ontslag voor te stellen. Natuurlijk met een mooie regeling. Managers vinden het lastig mensen te moeten ontslaan die niet onstlagen willen worden, en zijn blij met iedere vrijwilliger die zich aandient. Wees niet te gretig en graaierig, u moet weer door en op slechte referenties zit niemand te wachten.

Wie dit alles niets lijkt, kan er natuurlijk altijd nog voor kiezen ambtenaar te worden. De wachtgeldregeling is tenslotte niet voor niets uitgevonden in de jaren dertig van de vorige eeuw, tijdens de grote depressie. Kortom, als ambtenaar is men het meest zeker van de baan en daarom verdient men ook, als het goed is tenminste, minder dan mensen uit het zakenleven.

En mijn tip? Anticyclisch gaan uitgeven. In een recessie zullen de prijzen van tal van producten weliswaar absoluut stijgen, maar reeel dalen. De inflatie doet zijn werk. En als wij allemaal afspreken nu ons spaargeld te gaan uitgeven aan duurzame consumptiegoederen, dan komt er helemaal geen recessie. Want voor een groot deel is de huidige malaise vooral het gevolg van de perceptie dat het slecht gaat. Kop op: die nieuwe Philips tv is echt prachtig. Gewoon doen!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>