Hoe verkoop je een idee?

Deze week start Jort Kelder weer met zijn Nederlandse versie van het in Engeland populaire programma Dragon’s Den. Al in augustus 2006 maakte ik de lezers van 1minutemanager attent op dit programma, daarom ter ere van het nieuwe seizoen een herplaatsing.

Er zijn veel mensen die weleens een goed idee hebben. Slechts weinigen komen verder dan de initiële fase van de mooie gedachte. Meer dan creatief lucht fietsen is het dan niet. Er lijkt niets moeilijker te zijn dan een goed idee commercieel uit te werken en in de markt te zetten. Deze week zag ik laat op de avond een prachtig programma op de BBC, ‘The Dragon’s Den’, waarbij uitvinders en mensen met ideeën hun gedachtegoed aan de man c.q. vrouw dienden te brengen. Met een briljant en onverwacht einde! Vanavond op de BBC deel 2.

Het lijkt op Idols, maar is in wezen veel creatiever. Uitvinders en mensen met in hun eigen ogen goede ideeën zoeken geld en worden voor een tribunaal van 5 succesvolle ondernemers gezet. De ondernemers hebben elk zo’n 75.000 Engelse ponden ter beschikking en moeten kiezen uit de aan hen getoonde innovaties. In deze aflevering waren dat onder meer een motor die op speciale brandstof liep (maar niet harder kon dan 40 km per uur), een hoesje dat je over dames toiletten kon spannen en een een show op West End. Prachtig om het geloof in het eigen product te zien van de uitvinders zelf, om dan direct na de pitch genadeloos door de investeerders te worden afgemaakt.

Het ‘tribunaal’ bestaat uit een vijftal zeer verschillende typen, waaronder een nogal brute Schot, een arrogante kwal uit de ICT en een playboy achtig type. Vooral de dame in het geheel steelt echter de show. Als u denkt dat Jerney Kaagman emotieloos en zuur kan zijn, dan raad ik u aan de volgende show op de BBC niet te missen (op de foto bij dit artikel moet de betreffende dame gestraald hebben). Deze Engelse investeerster maakt van Chazia Mourali een lieftallig bloemenmeisje. Haar oordeel is steevast vernietigend en komt na drie seconden tot stand. Haar oordeel op de op dames gerichte plastic toiletbrilspanners: ‘Ik was al na drie seconden weg, ik ga daar een beetje over de pot hangen met zo’n plastic ding’.

Maar wat de show helemaal briljant maakte was de winnaar van de avond, die 40% van zijn bedrijf verkocht voor 75.000 pond. Zelden zo’n typisch geval van een ‘Willy Wortel’ gezien. Zijn uitvinding? Een elektrische eierkoker, die zonder water werkt. Ideaal voor een eenpersoonshuishouden en binnen 5 minuten klaar zonder te hoeven schoonmaken. Prima idee. Maar nu de clou. De uitvinder gaat het prototype aan de investeerders laten zien. De eerste poging mislukt…..de beste man is door de spanning vergeten het ei erin te doen! Hilarisch. De tweede poging mislukt ook, maar Willy Wortel weet niet hoe het komt. ‘Ik weet zeker dat het werkt’, roept hij in opperste consternatie uit, ‘ik heb de hele week door honderden eieren erin gekookt’. Een derde poging dan…ook deze mislukt jammerlijk en een snotterig, druipend ei komt uit zijn apparaat tevoorschijn. Je leeft met de goede man mee, wat een afgang…hij is vergeten de thermostaat in te stellen.

Dan de conclusie….alleen de eierkoker krijgt de goedkeuring van de investeerders en twee investeerders gooien elk 40.000 pond in de pot. Kortom, het idee was het beste, de uitvoering (nog) niet. Geweldige TV, maar ook een must voor een ieder die geld van investeerders nodig heeft. Les 1: wanhoop nooit! In dat kader: iemand geïnteresseerd om voor € 50.000,– een participatie van 20% te nemen in het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap®? U kunt zich via deze site melden!

3 thoughts on “Hoe verkoop je een idee?”

A.huibregtse 10 jaar ago

Geachte Heer,Mevrouw,

ik heb een idee (uitvinding) en zoek investeerders.
Er moet nog octrooi worden aangevraagt maar,
het idee ligt geseponeert bij een Notaris.

Gelieve Uw antwoord hierop wat het beste te doen verder.

Vriendelijke groeten A.Huibregtse

joceleyn willemen 10 jaar ago

Geachte,
Ik heb een groot idee en product voor de gezondheid van de mens.
om het op de markt te zetten is een kapitaal nodig om het te verwezelijken.
De eenvoud dient de mens.

groet joceleyn

Hoe beschermt u een idee? (1) 9 jaar ago

[…] van de best gelezen artikelen op 1minute van de afgelopen jaren is ‘Hoe verkoop je een idee’. Op basis van het artikel krijg ik regelmatig vragen hoe een idee te beschermen is. Je zal […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *