Zaken doen in…..Sicilie

Het zal u opgevallen zijn dat er minder posts dan gebruikelijk op 1minutemanager zijn geplaatst de afgelopen week. De reden ligt in het feit dat momenteel een korte vakantie wordt genoten op Sicilië en Internetcafes nog redelijk schaars te vinden zijn in de buurt van de Etna. Maar mooi is het hier wel! Het zuiden van Italië staat bekend om zijn armoede en werkloosheid (25%), maar zijn er desondanks kansen voor Nederlandse ondernemers?

1minutemanager bevindt zich in het zeer toeristische Taormina, vlakbij de Etna vulkaan. Op een eliand dat gedomineerd wordt door geweld van zowel de natuur (Etna) als de inmiddels wat minder machtige maffia, leider Provenzano is net gepakt in het kleine stadje….Corleone (Voor Godfather liefhebbers) vlak bij maffia-Hochburg Palermo. Het lijkt hier wel steeds beter te gaan, een groot aantal horecagelegenheden ziet er bijvoorbeeld tiptop uit. Maar wie het binnenland in rijdt, ziet weinig reden tot economisch optimisme. Weinig kansen voor toerisme, moeilijke bereikbaarheid, en slecht onderhouden wegen, gebouwen en monumenten. Wat wil je ook met aardbevingen en Etna-uitbarstingen. Juist in die ruwheid schuilt echter wel de kracht van dit eiland.

Er liggen wel kansen voor wegenbouwers, projectontwikkelaars, toerisme (er lijkt nog wel wat promotie mogelijk, op de flanken van de Etna niemand gezien), terwijl import-export bedrijven zich op de geweldige kwaliteit van de zoete lekkernijen van het eiland (marsepein, pistache!, wijnen) kunnen werpen. Zeer subtiele smaken, vooral door Arabisch-Afrikaanse invloeden. Wellicht dat deze laatste business de minste invloed van de maffia te verduren heeft gehad, en dus de beste kansen biedt om normaal zaken te doen. Want ik schat de invloed van de Maffia op de vuilverwerking nogal hoog in.

De fascinatie van veel managers met de films van The Godfather is overigens ook opmerkelijk. Het spel om de macht oefent blijkbaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op leidinggevenden, en toegegeven, nergens wordt dit spel harder gespeeld dan in The Godfather.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *