Rubriek: Sport & Management

De Strafschop in de Internationale media

David Winner Brilliant Orange (Italian Version)

David Winner Brilliant Orange (Italian Version)

Onderstaand aandacht van de internationale media voor De Strafschop, voor zover bekend. Eerder is op deze partnersite (Strafschop.nl) de aandacht van de Nederlandse pers voor het werk van Gyuri Vergouw a.k.a. Professor Penalty weergegeven.

Opgenomen in boekpublicaties van David Winner (Engels, Duitse, Nederlandse, Italiaanse Versie) en Ben Lyttleton (12 yards, Engelse, Franse, Italiaanse versie)

Tevens in artikelen in:

Frankrijk

So Foot

Denemarken

https://www.tipsbladet.dk/nyhed/generelle/hvad-kahn-sagde-til-lehmann-om-skyttensangst-ved-straffespark

Italië

https://www.ilnapolista.it/2022/12/i-rigori-non-sono-una-lotteria-sono-il-risultato-di-allenamenti-e-approccio-scientifico/

Ben Lyttleton 12 yards https://www.zazoom.it/2022-12-14/i-rigori-non-sono-una-lotteria-sono-il-risultato-di-allenamenti-e-approccio-scientifico/12076656/

Kroatië

https://telesport.telegram.hr/kolumne/nogomet-narodu/bog-penala/

enzoverder…………..

WK in Qatar 2022: Nooit meer Qatar

Nooit meer Qatar

Nooit meer Qatar

Kort nadat supermarktketen Jumbo een enorme flater begaat met een Oranje reclame met polonaise lopende bouwvakkers, een kort bericht over de berichtgeving van 1minutemanager ( en strafschop.nl) over het aanstaande WK in Qatar. Het laat zien hoeveel werk aan duiding en informatieverstrekking over de situatie in Qatar nog valt te verrichten.

Ik zal in beperkte mate inspelen op gebeurtenissen tijdens het WK en de wedstrijden. Op feitelijke toon, zoals eigenlijk altijd op deze site. Voor een kritische blik op het WK verwijs ik graag naar het onlangs verschenen boek ‘Nooit meer Qatar’ van o.m. sportgeschiedenis-onderzoeksjournalist Jurryt van de Vooren.

Verkrijgbaar o.m. hier!

Dat kan ik niet beter. Ik zal in ieder geval gelijktijdig proberen zoveel mogelijk free-publicity te genereren voor organisaties als Amnesty en vergelijkbare organisaties. Er zijn wereldwijd nog bijna 60 landen die onder een dictatuur leven, daarnaast leven naar schatting 50 miljoen mensen als ‘hedendaagse slaven’. Het WK in Qatar geeft aan hoe groot de noodzaak is om hier aandacht aan te blijven geven. Ik zal dit op andere plekken en andere wijze doen dan alleen op deze site. Het voetbal is nu de katalysator voor het protest, en dat is zeer belangrijk en goed, maar er zijn ook musea, een vliegveld en vele andere mega-gebouwen neergezet in het land, die naar ik aanneem ook niet allemaal volgens de hedendaagse Arbo-normen van veiligheid zijn gebouwd. Het protest mag dus niet stoppen na het WK. Er zijn vele andere sectoren met boter op het hoofd, en dat is in de hitte van Doha en omgeving sowieso geen goed idee.

De Hollandse school

De Hollandse school van Totaalvoetbal

Kortom, ik zal mij indien gepast en relevant toeleggen op voetbalaspecten als de strafschop (natuurlijk), de techniek en tactiek (Hollandse school e.d.). In de interviews/podcasts/radio et cetera die ik de komende maand zal geven komt het politieke element zonder twijfel ook naar voren. Ik zal hier indien mogelijk mijn uitgesproken mening over ventileren. Ik zal ook mijn even uitgesproken mening over de voetbaltechnische aspecten geven. Ik doe dit overigens, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ronald de Boer, pro deo. Er zijn ook geen nieuwe voetbalboeken van mij verschenen de afgelopen jaren.

Als hier links van komen zal ik deze delen op deze site.

Bondscoach: over Van Gaal, Koeman en de Hollandse school (1e deel)

De Hollandse school

De Hollandse school van Totaalvoetbal

Wat doet een bondscoach eigenlijk zo de hele dag? Het is een vraag die menigeen bezighoudt, zeker nu de functie zo in de schijnwerpers staat. Het WK is aantocht, Louis van Gaal heeft zijn film, is getroffen door een ernstige ziekte en vandaag is Ronald Koeman aangesteld als zijn opvolger. In 2014 publiceerde ik mijn boek Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders. Inmiddels zijn we met 17 miljoen op aarde, maar de boodschap van het boek is aardig overgekomen. Want tot mijn grote verrassing blijkt mijn naam te prijken in een boek over de Hollandse school van het Totaalvoetbal van Rob Siekmann. Een literatuurstudie naar de achtergronden en de inhoud van de begrippen Hollands school en totaalvoetbal. Daar ben ik dus maar eens ingedoken en ik zal er de komende tijd af en toe eens wat uit lichten. Want om maar met de deur in huis te vallen, we spreken wel steeds over de Hollandse school, maar wat is dat dan?  Ik heb dat in 2014 proberen te duiden op hoofdlijnen en kwam met 12 kenmerken, waarvan ik hier de meeste zal aandragen. Tot aan het WK zal ik van tijd tot tijd artikelen wijden aan onze bondscoach, het spel, de ‘school’ en een en ander proberen te duiden.

Vacatures

Teammanager klantenservice

Als Teammanager is het je eerste verantwoordelijkheid dat medewerkers optimaal zijn voorbereid om hun werk te doen. Je stuurt het team van twintig medewerkers aan, zodat de doelstellingen van het KCC in tijd, kwaliteit en budget worden behaald. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Missie en Visie van het Nederlands Elftal

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Coaches spreken graag over hun visie, over hun gedachten over voetbal. Co Adriaanse, oud-coach van onder meer Ajax en AZ, reageert als volgt op een vraag van Tom Egbers tijdens Studio Voetbal wat de belangrijke eigenschappen van een goede coach zijn: ‘Je moet een visie hebben, je moet een sterke persoonlijkheid hebben, je moet je visie kunnen overbrengen op mensen, je moet mensen beter kunnen maken, je moet je visie kunnen projecteren op een team.’ Toch wordt in het voetbalwereldje, en dat is niet geheel onbegrijpelijk, altijd wat lacherig gedaan over begrippen als missie en visie. De woorden worden te pas en te onpas gebruikt en bijna niemand schijnt te weten wat ze precies betekenen. ‘Iedereen wil toch wereldkampioen worden, dat hoef je toch niet in een mission statement vast te leggen’, of ‘ Je denkt toch niet dat voetballers belang hechten aan dergelijke managementtermen’, zijn slechts enkele van de reacties die je uit ‘het veld’ krijgt als je er over begint. Een oud-directeur van General Motors bracht ooit de algemeen heersende gevoelens over missies en visies mooi tot uitdrukking: ‘Een visie? Dat is een paar kerels die hun jas en das uittrekken, zich een paar dagen in een motel terugtrekken, daar een paar prachtige volzinnen op papier zetten, om vervolgens terug te keren naar de bezigheden van alle dag.’

Dit verhaal is ontleend aan mijn boek ‘Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ uit 2014. Het boek lijkt uitverkocht maar er zijn nog enkele exemplaren bij Jimmink in Amsterdam. Andere boeken van mij zijn hier te vinden.

Oranje en het MASTERPLAN om te winnen

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Wie de functie van bondscoach van het Nederlands Elftal bekleedt, bevindt zich in een lastige positie. Er is tenslotte maar één  nationale coach per land en dat maakt het lastig te leren van de ervaringen van anderen. De coach die jou is voorafgegaan houdt over het algemeen zijn mond, bang als hij is om over zijn graf heen te regeren. En de bondscoaches of managers van andere landen laten het achterste van hun tong niet zien, want voor je het weet ben tijdens een toernooi concurrent van elkaar. Een bondscoach leidt een eenzaam leven. De vraag is dan voor de verstokte fan: wat moet de bondscoach van Oranje eigenlijk kunnen….?

Dit verhaal is ontleend aan mijn boek ‘Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’ uit 2014. Het boek lijkt uitverkocht maar er zijn nog enkele exemplaren bij Jimmink in Amsterdam. Andere boeken van mij zijn hier te vinden.

Frank de Boer: en zo word je bondscoach

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

In 2014 publiceerde ik mijn boek ‘Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders’. Nu zijn er inmiddels 17 miljoen Nederlanders maar aan actualiteit heeft het boek weinig ingeboet. De komende weken zal ik tijdens het EK telkens een hoofdstuk plaatsen, ‘ter lering ende vermaack’. Vandaag het eerste hoofdstuk over de profielschets voor een bondscoach….mocht die al bestaan, dan lees je deze nu hier! Ben jij nu zo slim of is hij nu zo dom?

NB Het boek is niet meer verkrijgbaar op dit moment, behalve antiquarisch. Aan een versie voor WK voetbal 2022 wordt nu gewerkt! Het onderstaande artikel in een licht bewerkte en ingekorte versie van het hoofdstuk uit 2014. De namen zijn nu anders, het verhaal is nog steeds relevant. 

Sport en Strategie: interview

Professor Penalty

De strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Hoe neem je een penalty? Zou 20 jaar na dato het kwartje eindelijk zijn gevallen bij de KNVB, Oranje en de Nederlandse trainers met betrekking tot de strafschop? Of blijf ik als een Don Quichot vechten tegen windmolens? Dat is in molenland Nederland, om meerdere redenen, natuurlijk sowieso een fulltime job.
Mijn boek De Strafschop blijft echter gelukkig ook 20 jaar na uitkomen de gemoederen bezighouden, en ik krijg er jaarlijks nog vele interview verzoeken voor. Vanuit heel de wereld overigens (onlangs nog uit Iran). Maar nu lijk ik de professionals eindelijk bereikt te hebben met een interview voor Sport & Strategie. Als ze dus vanavond een pingel missen, aan mij heeft het niet gelegen! Enjoy! 

https://www.sportenstrategie.nl/…/professor-penalty-en…/

Van Gaal, Moneyball, hockey en strafschoppen

 

Professor Penalty

De strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Naar de aflevering van het programma Zomergasten met Louis van Gaal werd door velen reikhalzend uitgekeken maar helaas raakte het urenlange interview zelden de kern. En als het echt interessant dreigde te worden, moest weer snel worden overgeschakeld naar een filmpje. Hierdoor bleven vele vragen onbeantwoord. Ook op voetbaltechnisch gebied terwijl een vraag voor het inkoppen leek. Denk daarbij aan de filmkeuze van Van Gaal, Moneyball. Dit is een waargebeurd, verfilmd verhaal uit 2001 over een Amerikaanse honkbalclub die overgaat op het selecteren, analyseren en managen van spelers op basis van statistieken. Met veel succes.

Ajax, Europa League en de strafschop

Professor Penalty

De strafschop, zoektocht naar de ultieme penalty

Strafschop.nl heeft bijzonder genoten van de wedstrijden van Ajax in de kwart- en halve finales van de Europa League. Fantastisch voetbal, ongekend en met een ontzettend jong en leuk team. Dat verdient alleen maar complimenten. Maar goed, we blijven hier toch kritisch. Want we gunnen het Ajax eigenlijk meer dan ooit om van Manchester United te winnen, desnoods na verlengingen en/of strafschoppen. Daar zit wel een punt van aandacht. De strafschoppen van Ajax zijn namelijk al tientallen jaren een punt van grote zorg. Van selectie van de juiste spelers tot de aanloop, van de richting van het schot tot de wijze waarop de keeper duikt, we zien bij Ajax structureel zaken die voor (veel!) verbetering vatbaar zijn. We hopen niet op strafschoppen en verlengingen en de onderstaande cijfers maken veel duidelijk waarom. (NB Trainer Peter Bosz scoorde in Europees verband in 1991 de beslissende 5e penalty voor Feyenoord tegen Sion, er is dus hoop).
Lees ook het interview hierover dat ik onlangs  aan Ajax Life heb gegeven.

Lees verder voor de statistieken van Ajax in penalty-series in Europa.

Profielschets succesvolle bondscoach van Oranje

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

(NB dit artikel verscheen eerder op 7 september 2015; de profielschets is eerder gepubliceerd in mijn boek Bondscoach! Coaching Handboek voor 16 miljoen Nederlanders uit 2014; Oud-international en trainer Jaap Stam vraagt om een profielschets, hiermee beginnen dan maar?)

De discussie rondom de positie van bondscoach Danny Blind is er na het dramatische verlies tegen zowel IJsland als Turkije niet minder om geworden. Oranje lijkt een samenhangende tactiek te ontberen, de wissels zijn onbegrijpelijk en de samenstelling van het assistententeam is onevenwichtig. (NB ook voor het verlies tegen de beide genoemde ‘grootmachten’ uit het internationale voetbal was ik al uiterst kritisch over de aanstelling van Blind als bondscoach, het is maar dat u het weet, zie bijvoorbeeld dit interview voor BNR). Coach Blind is zijn fighting spirit nog niet verloren, maar lijkt bezig aan een hopeloze missie. Hij is aangesteld zonder dat iemand, behalve directeur Bert van Oostveen van de KNVB, er fiducie in had. We wensen Blind, onder Hiddink al assistent en verantwoordelijk  voor een belangrijk deel van de trainingen, veel succes in de laatste twee interlands van de kwalificatie. De vrees is echter gerechtvaardigd dat de KNVB weer op zoek moet naar een nieuwe bondscoach. Daar waar Duitsland op het gebied van Nationaltrainer al tientallen jaren een baken van stabiliteit is, blijkt Oranje weer een ouderwetse duiventil te zijn.

De KNVB heeft bij mijn weten geen profielschets voor een bondscoach, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niet eentje kunt maken. In mijn boek Bondscoach heb ik er een ter illustratie opgenomen, als opmaat voor datgene wat een bondscoach daadwerkelijk moet kunnen. Wellicht handig als de KNVB ook eens een profielschets opstelt?