Op Stap met de Makelaar, deel I

Onlangs vond ik het tijd worden dat ik eens de huizenmarkt op ging. Na 15 jaar eenhoog achter in Amsterdam, ben je toe aan iets nieuws. En dus heb ik in een onbewaakt moment enkele ‘objecten’ geselecteerd via het internet en afspraken gemaakt met makelaars. Een verslag van de ‘ontdekkingen’ tijdens mijn bezoek aan twee panden. Over een grote business in de Nederlandse economie en over verrotte balken, water in de kelder, verzakkende bodems, hyperinflatie en een geweldige ‘Master Bedroom’ (spannend!). 1minutemanager zal de komende maanden in de rubriek ‘Op Stap met de Makelaar’ met enige regelmaat verslag doen van positieve en negatieve ervaringen op de huizenmarkt. (foto: droomhuis in Schotland)

De huizenbusiness is big business. Er zijn veel machtige organisaties en mensen gebaat bij een hoge huizenprijs: banken, verzekeraars, hypotheekadviseurs, huiseigenaren, de fiscus (deels wel, deels niet) en natuurlijk tussenpersonen zoals makelaars. Je trapt bij kritiek op deze business dus al snel op heel wat gevoelige teentjes. Woningen zijn echter handel en dan is voorzichtigheid geboden.

Huis 1 staat in een schattig dorpje aan de rand van Amsterdam. Voor € 495.000,– (brochure of € 485,000,– internet) mag ik hiervan eigenaar worden. Van buitenaf is het niet veel bijzonders, al wordt het wel als ‘karakteristiek’ aangeboden. De ontmoeting met de verkopende makelaar verloopt wat stroef. De man van rond de dertig lijkt er niet meer erg in te geloven, hetzij in de woning, hetzij in zijn eigen leven. Bij binnenkomst valt het huis mee, het is groter en ruimer dan gedacht. Volgens de makelaar is vijf jaar geleden ‘het pand geheel op de schop’ gegaan en is alles vernieuwd. Bij binnenkomst vallen mij echter, als kleinzoon van een aannemer, direct twee luiken op in de woonkamer. Mijn grootvader zei altijd: “de kelder moet droog zijn!” Mijn vraag naar de luiken wordt echter in eerste instantie afgedaan met, ‘laten wij eerst eens rondkijken’. Zo mag ik de prachtige keuken bewonderen en daarna boven de eigenaar van het pand slapend in zijn bed verrassen. Het huis heeft dus meer dan je zou denken van buitenaf. Je zou bijna enthousiast worden.

Toch maar even vragen naar de luiken. Het ene luik leidt naar de kelder..die natuurlijk onder een flinke laag water staat. ‘Voor € 2.000,– heb je die droog’, aldus de makelaar. Op mijn vraag ‘voor hoelang’ volgt wijselijk geen antwoord. Het andere luik leidt naar de balken onder de vloer. ‘Die zijn aangetast en moeten (tezijnertijd, natuurlijk) vervangen worden’, aldus de makelaar. Ook dat zou volgens de makelaar beperkte kosten met zich meebrengen. Verzakkingen van de vloeren doen de rest, tezamen met het feit dat het huis al meer dan een jaar te koop staat. Gelukkig, de makelaar geloofde niet meer in het huis. Maar ik ben genezen, op naar huis 2.

Het tweede huis staat in Amsterdam op steenworp van waar ik nu woon. Niet echt een verbetering, het wordt nu driehoogachter, maar wellicht mag je voor € 475.000,– iets beters verwachten dan wat ik nu huur voor onder de € 500,– p/m. Het huis is in goede staat gebracht door de laatste eigenaars. Ik schat dat zo’n € 20.000 is geinvesteerd in een upgrade van badkamer en douche. De rest is vrijwel gelijk aan mijn huidige woning, een paar blokken verderop. De makelaar maakt er het beste van. Het balkon op het noorden wordt niet echt als een pre verkocht, in tegenstelling tot een kamer van ongeveer drie bij drie.  ‘Dit is de Master Bedroom’, aldus de makelaar. Pardon hoor ik dit goed? Met grote stelligheid herhaalt zij haar woorden: ‘De Master Bedroom’. Tjonge, daar heb ik nou heel andere beelden bij dan een hok van drie bij drie, waar als je een bed neerzet je je kont nauwelijks nog kunt keren. Ook deze woning laat ik daarom aan mij voorbijgaan.

Twee dagen later vind ik een oude brochure met te koop aangeboden woningen (april 2004). In hetzelfde woonblok als woning 2 wordt enkele huizen verder een woning aangeboden voor € 319.000,–. Vrijwel even groot, in wellicht iets mindere staat, maar met mogelijkheid tot dakterras. Een verschil van ruim € 150.000,–. Kortom. geef uw huis een likje en installeer een redelijke keuken en badkamer voor hoogstens € 50.000,–  en uw rendement is rond de 300% in een jaar tijd.

Mijn zoektocht gaat door. Ik verwacht een prachtige bron van inspiratie, en zal u informeren over de positieve en negatieve kanten van de huizenmarkt!

Heeft u ook aparte verhalen rond de aankoop van een woning, goed of slecht, mail ze via de reaktiemogelijkheid op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *