Zaken doen in……Noord-Ierland (2)

Na het veelgelezen eerste deel nu enkele afsluitende gedachten en ideeën over Noord-Ierland. Zelfs nu ik alweer enkele weken terug in eigen land ben moet ik zeggen dat het kleine noordelijke deel van het Ierse eiland me wel heeft geraakt. Gek is dat eigenlijk. Want om nu te zeggen dat het land rijk is aan cultuur. Nou nee. Is het die combinatie van eilandbewoners met of zonder band met Engeland, de nieuwe vredes-situatie, de mogelijkheden die je ter plekke ziet, maar waar je door onbekendheid met de regio toch niet helemaal zeker bent of ze nu echt zo groot zijn; ik weet het niet. Feit is dat er veel op stapel staat in Ulster en dat er (beperkte) mogelijkheden liggen. Noord-Ierland biedt dus in ieder geval genoeg stof tot nadenken en praten. Welk potentieel heeft het land dan? Zal het op termijn toch opgaan in Ierland, mede omdat de katholieke bevolking in Ulster sneller groeit dan de protestantse? De verhouding is nu al bijna 50/50, op termijn verwacht men dat in het voormalige protestantse Noord-Ierland de katholieken aan de macht zullen komen. Wat dan? Nieuwe ellende?

Kortom, genoeg stof tot nadenken. Dat geeft ook het eetpatroon van de Noord-Ieren. Nog steeds is de aardappel favoriet nummer 1. Er wordt flink gesnaaid van deze lekkernij, of het nu ’s middags of ’s avonds is. Een ouder echtpaar zat bijvoorbeeld ’s avonds in een toch redelijk restaurant een enorme schaal patat te verorberen. Met een flesje rode wijn. Ze genoten. Verder niets, geen groente, fruit of vlees. Alsof het normaalste zaak van de wereld was. Geen wonder dat een ding erg opvalt in het straatbeeld: de bevolking is gemiddeld minimaal 40% te dik. Gemiddeld dus! En wat ik vrij schokkend vond is dat het vooral ook jonge vrouwen zijn (20 en jonger) die soms tientallen kilo’s te zwaar zijn. En dan te bedenken dat ik ergens nieuws las dat het aantal aanmeldingen bij sportclubs met 40% was gedaald. De mannen kunnen er ook wat van, want de pints vloeien rijkelijk vanaf het middaguur, maar voetballen of sporten wellicht net wat meer dan de vrouwelijke bevolking. Met Gaelic Football en Rugby als favoriete sporten lopen er daarentegen dus weer heel wat mannen met braces en gips om de benen. Gezondheidszorg, pak je kans.

Echt veel klasse hotels of B& B zijn er niet, je moet echt met een lampje zoeken in het noorden van Noord-Ierland, in de wat zuidelijker richting Ierland wordt het wat beter. Ook qua toeristische attracties is er nog veel te winnen. Veel kastelen of mooie huizen zijn Noordelijk niet te vinden, dus daar zal men het van de kustlijn en de Giants Causeway moeten hebben, een van de meest bizarre en bijzondere natuurwonderen ter wereld. Maar ook daar, weinig tot geen goede restaurants en B&B’s of hotels. terwijl het voor natuurliefhebbers zonder meer een interessant gebied is.

Voor typisch Nederlandse producten als bloemen, groenten en fruit lijkt er, zeker gezien het huidige eetpatroon, nog genoeg markt te zijn. Al zal er wel wat ontwikkelingswerk voor nodig zijn. Culturele instellingen of musea zijn er zeer beperkt mate, en ook hier verwacht ik dat er nog grote mogelijkheden liggen. Stageholdings van Joop van den Ende zou zich eens in het centrum van Belfast of Londonderry moeten oriënteren. Opvallend vond ik dat Londonderry eigenlijk cultureel en historisch meer te bieden had dan Belfast, en is zeker op termijn een kandidaat culturele hoofdstad van Europa. Ik denk dus dat er in de entertainmentsector nog veel te winnen is.

High end winkels, ze zijn er wel, maar nog weinig. Ook hier verwacht ik dat voor kledingzaken c.q. boetieks nog veel ruimte is. Wat wel opviel was dat de dames allemaal perfect schoeisel droegen, de invloed van Sex in the City zal hier wellicht debet aan zijn. Hoe arm of rijk, hoe dik of dun men ook was, het schoeisel was (een stuk) beter verzorgd dan in Nederland.

Hierbij sluit ik mijn ervaringen uit Noord-Ierland af. Een land dat veilig is en in vrede, dat zich snel ontwikkelt en veel achterstand razendsnel heeft ingehaald. Er zijn nog restanten van de oude strijd te vinden, maar ze zijn marginaal. Men heeft de vrede ontdekten wil niet meer terug. Bezoek bij een toer zeker de Antrim Coast boven Belfast, Belfast (2 dagen is zat), Londonderry (1 dag max) en natuurlijk de absolute must, de Giants Causeway. Geen geschikt land om jonge kinderen mee naar toe te nemen, maar voor ondernemende types die van natuur en ruimte en stilte houden, een echt onontdekt stukje Europa. En dat geldt wat mij betreft ook zakelijk, al is de markt met zo’n 1,7 miljoen inwoners natuurlijk erg klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *